May 5, 2020


Deze week meer repatriatievluchten


May 5, 2020

Repatriatievluchten worden deels nog deze week uitgevoerd. Dit maakte het Nationaal Covid19 Managementteam gisteren tijdens de reguliere persconferentie bekend. De eerstvolgende repatriatievlucht uit Belém wordt uitgevoerd op 6  mei 2020. Op deze vlucht zullen ongeveer 56 Surinamers huiswaarts gebracht worden. Daarna komen er op 7 mei 13 repatrianten uit Guyana. Op vrijdag 8 mei gaat de tweede repatriatievlucht vanuit Nederland naar Suriname, met aan boord ongeveer 220 gestrande Surinamers en andere ingezetenen. Na terugkomst zullen al deze repatrianten voor 14 dagen in quarantaine geplaatst worden in een overheidsfaciliteit. De vlucht die op vrijdag 8 mei voor vertrek vanaf Schiphol is gepland heeft als en aankomst 17.30u te Zanderij. Het toestel keert de volgende dag, zaterdag 9 mei, terug naar Amsterdam. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is in samenwerking met alle nodige betrokkenen de mogelijkheden nagegaan, ingezetenen terug te halen naar Suriname. Dagelijks worden vergaderingen belegd met de verschillende diensten, die ervoor moeten zorgen dat de mensen veilig en verantwoord teruggehaald worden naar Suriname. Op maandag 20 april kwam de eerste repatriatievlucht uit Nederland aan in Suriname. Alle inzittenden van die vlucht zijn bij aankomst meteen in quarantaine gegaan voor een periode van 14 dagen. Die periode is vandaag, dinsdag 5 mei voorbij en de ruim 200 mensen mogen naar huis na een zogenoemde exit screening. De meeste personen uit deze groep zitten in Hotel Royal Torarica (113). Voor zover bekend zijn er geen personen uit deze eerste groep ziek geworden in quarantaine. Het aantal bevestigde COVID-19 gevallen in Suriname staat dus nog op nul.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249