Handelaren hanteren dollar koers van SRD 20

Verschillende ondernemingen zijn reeds ertoe overgegaan een wisselkoers voor de dollar te hanteren van SRD 20,-. Volgens hen is dit de reden, waarom de prijzen van vooral elektronische apparatuur in de afgelopen twee weken, aanzienlijk zijn gestegen. De ondernemers geven aan geen keus te hebben, omdat er een enorme valutaschaarste zou zijn ontstaan en ze ook de dollars dienen te kopen, om zo hun bedrijf draaiende te houden. “We hebben geen keus en proberen ook onze ondernemingen te beschermen. Bovendien moeten we dusdanige koersen hanteren omdat er nog geen vaste wisselkoers is vastgesteld en deze dagelijks fluctueert”, aldus een ondernemer tegenover ons.

Volgens hen hebben zij daarenboven in de afgelopen dagen hun omzet aanzienlijk zien dalen.

“Ik weet niet of het komt door de perikelen rond Covid-19 of dat de mensen niet in staat zijn de spullen te kopen”, zegt een ondernemer. Volgens hem probeert hij nog op allerlei manieren de klanten tegemoet te komen, omdat hij zich ervan bewust is dat de mensen het behoorlijk zwaar hebben. Hij zegt verder dat indien hij niet een bepaalde koers hanteert, hij niet in staat zal zijn, de arbeiders uit te betalen. “Je probeert zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden, omdat je beseft dat mensen het zwaar hebben”, aldus de ondernemer.

Gisteren zou een groot ondernemer ook al hebben meegedeeld voorlopig ongeveer tachtig medewerkers voorlopig thuis te zullen laten. Volgens hem laat de situatie in het land het niet toe dat ze langer in dienst worden gehouden. Hij heeft de werkers wel beloofd dat indien zaken zijn genormaliseerd zij meteen weer aan het werk kunnen komen.

Zwarte markt koers

Terwijl voor de aankoop van US-dollar bij de cambio’s een koers van SRD 11 wordt gehanteerd, de zwarte markt koers intussen al SRD15 is. Volgens de cambio’s wordt ze de das omgedaan door de wet valutaverkeer, die vermeldt dat de koers wordt bepaald door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De cambio’s geven aan dat niemand komt om bij hen te wisselen, omdat de koers op de zwarte markt, veel hoger ligt. Ook deze groep zou hebben aangeven, binnenkort arbeiders te zullen afvloeien.

More
articles