Parlement kan vervolging Hoefdraad belemmeren

De procureur-generaal (PG) heeft De Nationale Assemblee gevraagd, om door tussenkomst van parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in staat van beschuldiging te stellen, omdat hij verdacht wordt van misdrijven, die bij wet strafbaar zijn gesteld. Advocaat Hugo Essed, om een reactie gevraagd, zegt dat het parlement kan bepalen of Hoefdraad wel of niet vervolgd wordt. Essed legt uit dat in de Wet In Staat van Beschuldigingstelling en Vervolging Politieke Ambtsdragers, is geregeld dat zaken waarbij politieke ambtsdragers in opspraak komen, deze een speciale afhandeling krijgen.

“Ze verschijnen niet voor de kantonrechter zoals de gewone burgers. Hun zaak wordt door het Hof van Justitie afgehandeld. Het is een soort uitzonderingspositie voor politieke ambtsdragers”, zegt Essed. Echter is er een toevoeging opgenomen in deze wet, waarbij bepaald wordt dat het parlement bevoegd, te bepalen of zo een politieke ambtsdrager in het algemeen belang niet vervolgd wordt. “Ik verwacht dat dit gaat gebeuren. Met 26 stemmen kan het parlement bepalen dat Hoefdraad niet vervolgd wordt”, zegt Essed.

Niet alleen de regering, maar ook de republiek Suriname zal dan een blamage treffen, met een dergelijk besluit. Echter zegt Essed, dat hij niet de indruk heeft, dat deze regering zich veel aantrekt van blamages.

Minister Hoefdraad heeft intussen gereageerd en aangegeven, dat de PG zijn werk moet doen en dat zijn main focus is om Suriname te redden uit de acute nood. Essed huldigt de mening dat Hoefdraad niet weet hoe het hoort. “Hij zou per direct moeten aftreden”. Volgens Essed zou het Openbaar Ministerie de minister wel opsporingshandelingen kunnen opleggen om te voorkomen dat bewijsmiddelen weggemaakt worden. “De wet bepaalt dat het parlement mag beslissen over zijn vervolging, maar er staat niets over de opsporing”, aldus Essed.

door Priscilla Kia

 

 

More
articles