‘We moeten de politie ondersteunen’

Bij de behandeling van de Wet Uitzonderingstoestand Covid-19, heeft VHP-parlementariër Krishna Mathoera, gevraagd wat de beperkingen zijn die ter sprake komen bij de aanname van de wet en wat de grens is bij de inbreuk op mensenrechten. Mathoera stelde de vraag, naar aanleiding van een filmpje dat circuleert op facebook, waarbij politie tijdens de avondklok mensen opdraagt te kruipen op de grond. De parlementariër sprak haar ernstige afkeuring hierover uit, omdat volgens haar noch het politie handvest noch andere wettelijke regelingen, de politie deze bevoegdheid geeft. “Dit is puur misbruik van macht. Wanneer mensen regels overtreden, moeten we conform wetten en regels handelen. Als dit nu al plaatsvindt, wat gaat er dan gebeuren, als de wet afgekondigd wordt en er geen specifieke maatregelen in de wet worden genoemd. Het is onze taak en plicht om mensen bewust te maken, waarom ze thuis moeten blijven”, zei Mathoera.

Zowel de NDP-parlementariër Silvana Afonsoewa als de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, is van mening dat we de politie juist moeten ondersteunen om verder te gaan. Afonsoewa zei dat als ambtenaren een fout hebben gemaakt bij het uitoefenen van hun beroep tijdens de avondklok, we met ze moeten praten, maar niet straffen voor iets nieuws waarmee ze zijn begonnen. “Ze zijn er niet om het volk pijn te doen, maar de mensen die hardhorend zijn aan te pakken om te voorkomen dat anderen gaan sterven in dit land. We zijn een kleine samenleving.

Als we een kleine fout maken en er is een uitbraak ergens, zijn we gedoemd in Suriname”, zei Afonsoewa. Volgens haar doet de politie haar uiterste best om de orde te handhaven. “ Wanneer mensen fouten maken, moeten we met ze praten, maar als we meegaan met wat ze doen en ze beschermen, door de politie een tikje op de vingers te geven, helpen we de mensen niet. Waar de politie fout is, moeten we aangeven dat ze fout is, maar wanneer ze probeert te helpen, moeten we haar de push geven”, aldus Afonsoewa.

Minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, zei dat er een beroep is gedaan op de politie de orde, rust en veiligheid te handhaven en dat de politieambtenaren tijdens de uitvoering van hun diensten, het niet gemakkelijk hebben. “Ik kan met trots zeggen, dat er nog steeds geen gevallen van ongeregeldheden zijn gerapporteerd, want als dat het geval mocht zijn, gaan we wel stringenter optreden”. Volgens de bewindsman moet er gekeken worden, hoe de mensen in deze buurten, de informatie over het gevaar bij te brengen, maar dat ook de politie geschraagd moet worden om verder te gaan.

Volgens de bewindsman wordt er gewerkt met het politiehandvest, namelijk artikel 5 dat aangeeft, dat de politie belast is met de handhaving van de openbare orde, rust en veiligheid. “Er wordt gesproken over community spreading. Er is een beroep op ons gedaan om dat te bewerkstelligen. Daarom wordt er gebruik gemaakt van artikel 11 van het handvest, welk aangeeft dat de politie de bevoegdheid heeft om personen te verwijderen van openbare plaatsen wanneer er sprake is van het in gevaar brengen van zichzelf en anderen. Ook artikel 236 geeft politie de bevoegdheid om op te treden wanneer de ambtsbevelen worden genegeerd”, stelde Getrouw.

door Priscilla Kia

More
articles