Regering komt ondernemers tegemoet: Hoogstwaarschijnlijk voorlopig geen afdracht loonbelasting en AOV

De overheid is bezig met het treffen van enkele belasting maatregelen, dit omdat volgens haar veel ondernemers in financiële problemen zouden zijn geraakt als gevolg van de Coronacrisis. Het Nationaal Informatie Instituut liet op zijn pagina weten, dat er momenteel samen met de vakbeweging gesprekken worden gevoerd om na te gaan, welke belastingverlagende maatregelen getroffen zouden kunnen worden. Eerder dit jaar zouden tussen de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, en de vakbeweging al reeds gesprekken zijn gevoerd met betrekking tot het aanpassen van de belastingschijven. Volgens de vakbeweging  waren de belastingen toen reeds moordend voor degenen met een middeninkomen. Fiscaal jurist en beleidsadviseur, Ismael Kalaykhan, geeft aan dat deze stap van de overheid een goede is, omdat haast iedereen door de huidige situatie in moeilijk vaarwater is beland. Volgens hem zijn er vanwege de Federatie van Beleidsadviseurs verschillende voorstellen gedaan. ”Het zou bijvoorbeeld goed zijn als ondernemers de ingehouden loonbelasting/premie Algemene Oudedagsvoorziening (AOV), niet hoeven af te dragen”, zegt de Jurist.

Kalaykhan zegt dat de regering in andere landen de ondernemers tegemoet komt, en dus het ook verwacht van de Surinaamse overheid. “Vele landen hebben al belastingverlichtende maatregelen genomen, dus waarom zou Suriname ze niet opvolgen?”. Het enige dat hem zorgen baart is, het feit dat er aan de samenleving nog belangrijke instructies en richtlijnen moeten worden gegeven, alvorens men overgaat tot de uitvoering. “Als je de samenleving niet genoeg informeert, kan er een misvatting ontstaan en krijg je conflicten tussen werknemers en werkgevers”, zegt de jurist.

Om de samenleving tegemoet te komen, zou volgens Kalaykhan een belastingkorting kunnen worden ingevoerd op inkomsten- en andere belastingen. “De regering zou kunnen werken aan een belastingvrije invoer van goederen, die gebruikt worden om verdere spreiding van Covid-19 tegen te gaan”, aldus de jurist.

Een ander punt waarmee de overheid volgens hem nu zit, is het feit dat de afdrachten van de afgelopen maand nog niet hebben kunnen plaatsvinden. Kalaykhan pleit ervoor, dat deze voorlopig worden aangehouden en dat er geen verzuimboetes en rente aan de ondernemers worden opgelegd.

More
articles