Ik schaam mij voor mijn achternaam (Bouterse)

Date

Als ik naar het gedrag van de president de laatste tijd kijk, dan voel ik niets anders dan schaamte. Schaamte voor mijn partij en zijn leider die toevallig dezelfde achternaam heeft als ik.

Als ik naar het gedrag van de president de laatste tijd kijk, dan voel ik niets anders dan schaamte. Schaamte voor mijn partij en zijn leider die toevallig dezelfde achternaam heeft als ik. Ik heb het al een paar keer gezegd en zal het herhalen: de NDP heeft nieuw leiderschap nodig. Zo kan het niet verder.

Wat de president de laatste paar weken heeft gepresteerd, is ronduit schandalig. Terwijl iedereen wil weten hoe het geld van de kasreserve is verdwenen, houdt hij een dronken persconferentie. Terwijl het land in rep en roer is over Corona, gaat hij naar het binnenland. Terwijl burgers wordt aangemaand twee meter social distance in acht te nemen, zien wij de president in innige omhelzing met een jongedame.

Het lijkt wel of de president het contact met de realiteit heeft verloren. Dit is een kwaal van leiders als zij te lang op die stoel zitten. Dan slaat de arrogantie toe. Men gaat in zijn eigen fantasiewereld leven en luistert alleen nog naar de Ja-knikkers en de Judassen. Ik bid dat de NDP niet hetzelfde overkomt als de VHP. Daar was het ook Jaggernath Lachmon, die koste wat kost tot de dood de stoel bezet wilde houden. Het is zuur dat de NDP nu hetzelfde dreigt te overkomen.

Het land lijkt economisch stuurloos en te midden daarvan wordt een valutawet aangenomen. Ik was in eerste instantie wel blij met die wet. De belofte was dat alle dollars nu op de koers van 7.50 beschikbaar zouden zijn. Maar tot mijn grote teleurstelling is dit de zoveelste loze belofte geweest. De bank zegt ze hebben niet. Een cambio gaf me een telefoonnummer om te bellen. Informeel mag ik 1 op 13 komen wisselen. Wat is dan het nut van die valutawet?

Het grootste probleem van de NDP is in mijn ogen de corruptie. Niet alleen op financieel gebied, maar ook op moreel gebied. Corruptie straalt af van de top en druppelt door in alle poriën. Hoe kunnen wij een ambtenaar die een tjuku van 100 SRD accepteert kwalijk nemen, als bovenaan het duizendvoudige in USD alledaags is? Ik durf te stellen, dat als men niet zo corrupt was, wij vandaag inderdaad in een Dubai zouden wonen. Maar wij nu in een gedowngrade pariastaat verblijven. Maar de gelden van toppers staan veilig geparkeerd bij de bank van Dubai.

Degene die de ellende creëert zal het niet zelf kunnen oplossen. De drugsdealer die de patiënt verslaafd heeft gemaakt, zal hem niet kunnen genezen. Daarom is de tweede olievondst ook zo koel ontvangen. Wat is de hoop, als degenen die nu de dienst uitmaken, de macht gaan hebben over onze olie. Dat wordt verpanding en nogmaals verpanding.

De NDP is verworden tot een schip dat op het punt staat te zinken in de oceaan van corruptie. Om het schip te redden is een nieuwe en dienstbare kapitein nodig. Geen Achaz, maar een David of liever een Esther hebben wij nu nodig. Alleen dienstbaar leiderschap zal de NDP kunnen behoeden voor een afgang op 25 mei 2020. Het is nu nog niet te laat. Laat die Esther nu opstaan!

Xaviera Bouterse

More
articles