Overheidssalarissen april in gevaar

‘Afkondiging noodtoestand is om Bankwet terzijde te leggen’

Volgens het rapport dat is uitgebracht door het Internationale ratingbureau Standard & Poor’s , is de kans groot, dat Suriname vanwege de verslechterde financiële positie van de overheid, binnen een jaar niet in staat zal zijn, zijn schulden terug te betalen. Het ratingbureau heeft zelf de kredietwaardigheid van het land gedowngrade van B naar CCC+. Het is de tweede keer in korte tijd, dat Suriname een negatieve beoordeling heeft ontvangen.
Volgens de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsingh, zit de regering financieel zodanig klem en zou deze positie verder zijn verergerd door de pandemie van Covid-19. Hij zegt dat de situatie intussen zodanig zou zijn verergerd dat de regering niet in staat zou zijn, de salarissen over de maand april uit te betalen. “Dat is de reden, waarom ze de noodtoestand wil afkondigen. Als dat is gebeurd, kan ze die bankwet aan een kant zetten”, zegt de econoom.
Volgens hem heeft de overheid zelfs plannen, om voor de zoveelste keer monetaire te financieren, gezien ze financieel helemaal aan de grond zit. “Meneer Kirpalani zou het zelf hebben bevestigd, dat de overheidsuitgaven 350 miljoen meer zijn, dan de inkomsten. Bovendien moet ze van de maand de eerste aflossing doen voor de stuwdam en ook nog 50 miljoen aan contanten overmaken, als aflossing voor die lening van 500 miljoen die was genomen”, zegt Ramautarsingh. Hij geeft verder aan, dat de overheid er financieel dusdanig slecht aan toe is, dat ze van mensen die in thuisquarantaine zitten verlangt voor hun eigen beveiliging te betalen. “Overal ter wereld komt de overheid de mensen tegemoet, alleen in Suriname worden de mensen op kosten gejaagd”, aldus Ramautarsingh.
Volgens Ramautarsingh is deze beoordeling een verdere wegzakking op de financiële ladder. “We hebben intussen al vier stappen achteruit gemaakt”, stelt de econoom. Volgens hem is hiermee alleen aangeven, dat mensen die het land geld hadden verschaft, of ergens in hadden geïnvesteerd, hun gelden niet zullen ontvangen. “Bij Suriname is zelf het vooruitzicht negatief. Je hebt landen met een slechte beoordeling, maar de vooruitzichten zijn positief. Maar in Suriname zijn zelf de vooruitzichten voor de komende 12 maanden negatief. Dat wil zeggen dat internationale economen het voor nu, niet goed zien komen”, aldus Ramautarsingh.
Hij zegt dat de rating niets met de huidige Covid -19 situatie te maken heeft. “De hele wereld is haast geraakt door dit virus en heeft een economisch slechtere positie, maar ik zie landen geen negatieve ratings krijgen”, stelt de econoom. Volgens hem is het pijnlijk dat internationale economen ons moeten zeggen, dat wij een economisch falende staat zijn.

More
articles