Bedrijven failliet na Covid-19 en Lock down

‘Covid-19 heeft de situatie verergerd’

Het bedrijfsleven en financieel zwakke burgers, worden momenteel het meest getroffen door de coronacrisis. Voor burgers die valuta overgemaakt kregen vanuit het buitenland en deze nu tegen de bankkoers moeten omzetten, werkt de Wet Controle op Valutaverkeer, zeer nadelig. De voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) tevens politicus, Sham Binda, om een reactie gevraagd, stelt dat deze nieuwe wet de huidige situatie in het land gaat verergeren. “Het is logisch dat iemand die zijn geld contant wil, een ander alternatief gaat zoeken, die situatie alleen erger gaat maken. Mensen gaan weer geld in pakketten op de post doen of via iemand die naar Suriname komt. De wet is niet realistisch en daardoor gaan burgers geld overgemaakt krijgen, een voordeligere manier zoeken”, aldus Binda.

Volgens Binda zal de wet voor de meeste sectoren geen goed effect hebben. “De ernst van deze zaak, heeft men nog niet ingezien. Maar het zal niet lang meer duren, voordat men het inziet, echter is het dan te laat. De inkomsten van de meeste handelszaken, hotels bijvoorbeeld, zijn reeds drastisch gedaald. Momenteel is er al een schaarste aan valuta, en met deze wet, kan het alleen maar erger en gevaarlijker worden. De ‘jacht’ op valuta gaat steeds groter worden, mensen gaan minder SRD nodig hebben. En nogmaals, dit kan leiden tot een grotere zwarte markt”, stelde Binda. Ook stelt Binda dat we het instorten van banken niet moeten uitsluiten. “De banken hebben al geen tot weinig deviezen, dus als de mensen nu hun vreemde valuta niet via de bank willen, is dit ook een donkere wolk voor hen”, aldus Binda.

Ook is Binda van mening, dat niet alleen de coronacrisis een rol speelt. Volgens Binda hadden handelaren reeds eerder aangekaart, dat het niet goed gaat op de handelsmarkt. “Het Coronavirus heeft die situatie verergerd, waardoor het lijkt alsof het coronavirus de boosdoener is. Winkeliers kunnen nu al hun schappen niet aanvullen, dus je snapt dat zij op den duur hun deuren moeten sluiten. Ook gaan bedrijven misschien failliet na de lock down”, aldus Binda.

Ook de overheid heeft het momenteel zwaar. “Als de meeste bedrijven sluiten, betekent het dat de overheid ook minder of geen belasting ontvangt. De overheid verdient nu al niet meer aan het toerisme, want door het coronavirus is die kraan reeds dichtgedraaid. Ondernemers gaan weg met hun kapitaal!” aldus Binda.

Volgens Binda gaat de nieuwe wet het land eerder ‘kapot’ maken dan de hele coronacrisis. “Als je nu naar die lock down kijkt, dan zie je dat het puur ‘amateuristisch beleid’ is. Is nattevingerwerk, zo bestrijd je geen virus, kom dan met een complete lock down. Want de burgerlijke ongehoorzaamheid creëert meer onrust”, aldus Binda.

More
articles