VHP: regering draagt inkomsten nationale hulpbronnen naar buitenland met ‘bridge loan

Date

De VHP veroordeelt de onverantwoorde lening ‘bridgeloan’ voor USD 150 miljoen, die de regering wil afsluiten.

De VHP veroordeelt de onverantwoorde lening ‘bridgeloan’ voor USD 150 miljoen, die de regering wil afsluiten. De leningsvoorwaarden zijn onverantwoord en betekenen defacto dat inkomsten van onze belangrijkste inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen worden weggedragen naar het buitenland. Dit ten koste van het volk van Suriname.

Met de recente wijzigen van de Wet op de Staatsschuld, heeft de regering de weg vrijgemaakt voor het aangaan van onder andere deze woekerlening:

De regering geeft als onderpand voor de lening (1) alle dividenden van Staatsolie en (2) alle royalties van IAMGOLD. Dit houdt dus ook in (3) de via Staatsolie ontvangen inkomsten van Newmont. De drie belangrijkste inkomensbronnen voor Suriname, dreigen nu volledig worden aangewend voor leningen.

Van de 150 miljoen USD wordt 120 miljoen direct uitbetaald aan Alcoa. Zie hier het resultaat van het doordrukken van deal met Suralco/Alcoa door de coalitie. Suriname wordt nu opgescheept met een torenhoge schuld doordat deze regering niet weet te onderhandelen met een multinational.

De resterende 30 miljoen is bedoeld voor ‘andere uitgaven’. Deze zullen in lijn met het beleid van deze regering worden gebruikt voor populistische en verkwistende doeleinden alsmede het vullen van de zakken van bepaalde individuen.

De rente op de lening is 10 procent met de mogelijkheid dat deze wordt verhoogd naar 13 procent. Dergelijke rentes zijn woekerrentes en leggen een enorme financiële druk op de (toekomstige) regering en daarmee op het vol van Suriname.

De VHP heeft de internationale financiële instituten, belast met het arrangeren van deze ‘bridge loan’, reeds in kennis gesteld van haar bezorgdheid.

Er bestaan andere veel goedkopere financieringsopties. Echter, alleen een toekomstige betrouwbare regering zou deze kunnen aanspreken. De VHP doet daarom een beroep op deze regering om onze bevolking zo vlak voor de verkiezingen, niet op te zadelen met een woekerlening.

More
articles