October 20, 2019


IN DE KEUKEN KIJKEN


October 20, 2019

Het kan van de ene op de andere dag gebeuren: je koopt een portie eten, het smaakt heerlijk, niets op aan te merken. Een dag later lees je in de krant dat de zaak gesloten is, de afdeling Milieu- en Gezondheidsdienst, MGD, heeft bij inspectie van de zaak, een dermate smerige keuken aangetroffen, dat de dienst de eigenaar gelastte tertond de zaak te sluiten. Dat overkwam de afgelopen week een aantal eethuizen in Paramaribo-Noord. De dagbladen toonden een aantal foto’s van de desbetreffende zaken. Wie die ziet, heeft geen honger meer. Klanten die binnenkwamen om een bestelling te plaatsen, werden weggestuurd. De lopende bestellingen mochten nog wel afgemaakt worden. Dat laatste verbaast Keerpunt, eigenlijk is ‘verbaast’ niet het juiste woord, de uitdrukking ‘nu breekt mijn klomp’, is hier beter op zijn plaats, want stelt u zich voor: u zit te wachten tot uw bestelling klaar is en terwijl u wacht, komt de dienst binnen. U ziet niet wat erin de keuken gebeurt, helaas kunt u niet in de keuken kijken, maar u maakt uit het plotselinge geroezemoes wel op dat er iets aan de hand is. Als dan ook nog nieuwe klanten weggestuurd worden, dan is de conclusie gauw getrokken. Gelukkig hoeft u niet weg, nee, de kok mag uw bestelling nog afhandelen. Uw bami is al bijna klaar, die is al gekookt en staat op een emmer naast de vuilniston, maar dat weet u niet. U weet niet hoe smerig de keuken is, maar de MGD wel. Zo smerig dat de MGD geen waarschuwing geeft, maar besluit dat de zaak gesloten moet worden. De kok mag nog wel de bestellingen afmaken. Dit kan toch niet door de beugel, de klanten hadden geen eten, maar hun geld terug moeten krijgen. Volgens de MGD, beschikten sommige werknemers niet over een medisch keuringsbewijs. Waarschijnlijk beschikten ze ook niet over een HACCP-certificaat. HACCP staat voor: Hazard Analysis and Critical Control Points, kortweg gezegd is het een hygiënecode waarin richtlijnen zijn opgenomen voor voedselveiligheid. Wie een dergelijk certificaat behaald heeft, weet welke regels hij in acht moet nemen bij het bereiden, opslaan en bewaren van voedingsmiddelen en hoe een keuken en alle apparaten, schoongemaakt moeten worden. Er worden aan de lopende band eethuisjes geopend en daarbij neemt men het niet altijd zo nauw met de hygiëne. Soms zijn eigenaren zich niet eens ervan bewust, dat hun keuken niet schoon genoeg is en dat producten niet goed zijn opgeborgen, vandaar dat het tijd wordt om verplicht te stellen dat de kok over een HACCP-certificaat beschikt.