Bagagetoeslag niet verplicht voor passagiers

Personen die met de Koninklijke Lucht-vaartmaatschappij (KLM) en Air France reizen op langeafstandvluchten, moeten sedert een maand apart betalen voor hun bagage, dit geldt ook voor vluchten van en naar Suriname. Volgens Riaz Mohamedjoesoef, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA), is dit niet verplicht en heeft de passagier nog steeds de ruimte om zelf een keus te maken. Mohamedjoesoef geeft aan dat het besluit van KLM als een mededeling is gekomen en dat Asra niet op de hoogte was van deze nieuwe maatregel. Na overleg met de KLM bleek dat de maatschappij slechts haar tarieven heeft vereenvoudigd.

Mohamedjoesoef legt uit dat dat de KLM een nieuw tarief erbij heeft geplaatst waarbij de passagier minder betaalt, omdat de bagage er niet bij inbegrepen is. Indien de passagier met bagage wil reizen, moet hij iets bijbetalen. “De maatschappij heeft gewoon condities vastgesteld aan haar tarieven”, zegt Mohamedjoesoef. Voor een koffer van 23 kg in de economy class of voor een van 32 kg in de business class, moet voortaan tussen de 80 en 100 euro worden betaald. De maatregel zal volgens Mohamedjoesoef geen negatieve invloed hebben op de passagiers, omdat ze zelf een keus kunnen maken.

Deze regel van de KLM gold al voor vluchten binnen Europa en naar Noord-Amerika. De luchtvaartmaatschappijen bieden drie categorieën: licht, standaard en flex, waarbij bij de standaard- en flex prijzen voor een koffer betaald moet worden.  Handbagage blijft gratis in alle drie ticketgroepen op voorwaarde dat het gewicht niet meer dan 12 kg is.

-door Priscilla Kia-

More
articles