Veel kritiek accommoderen NDP-jongeren in overheidsdienst

(Foto Regillio Derby).

Veel jongeren gaven op sociale media hun mening hierover waarbij zij duidelijk hun misnoegen kenbaar maakten. Velen gaven aan al enige tijd thuis te zitten, omdat zij maar niet aan een baan kunnen komen, ondanks dat zij gestudeerd hebben, terwijl NDP-jongeren worden geaccommodeerd vanwege hun politieke kleur. “Ik heb al zeven jaar een Natin-diploma en heb tot nu toe geen baan kunnen vinden waarvoor ik gestudeerd hebt”, schreef een gebelgde burger.
NPS-parlementariër Patricia Etnel, zegt desgevraagd dat zij het eens is met de jongeren en hun onvrede begrijpt. Volgens haar wordt ze dagelijks met deze problematiek geconfronteerd. “In een goed gestructureerd land zou het toch geen probleem voor jongeren moeten zijn om aan een baan te komen. Ze zouden juist moeten weten waar ze naar toe moeten om te solliciteren, nadat ze afgestudeerd zijn”, zegt Etnel. Ze is van mening dat als je in Suriname geen kruiwagen hebt, je nergens terechtkomt. Volgens de parlementariër is er geen ruimte meer binnen het overheidsapparaat.
“Er zijn te veel mensen bij de overheid. Er zou een goede analyse gemaakt moeten worden, zodat het werk efficiënt gedaan kan worden”, haalt Etnel aan.
Verder zegt zij dat het daadwerkelijk zo is dat mensen komen op plekken doordat zij geregeld zijn geworden. ”Dat maakt dat juist mensen die voor bepaalde functies gestudeerd hebben, niet aan een baan kunnen komen”, aldus Etnel.
Ze zegt het jammer te vinden dat aan jongeren wordt gezegd om naar school te gaan en een diploma te halen, terwijl ze daarna in een maatschappij terechtkomen die weinig kansen biedt. Volgens haar zit het probleem bij de leiders die het beleid maken in dit land. “We hebben de jongeren nodig, en niet wanneer ze hebben gestudeerd dan hebben ze een onzekere toekomst”, aldus Etnel.
Hoewel de parlementariër weet hoe demotiverend een onzekere toekomst kan werken, heeft ze toch graag dat de jongeren zich inzetten voor de komende examens. “Elk jaar hoop ik op het beste en hoop ik dat meer dan 50 procent de eindstreep behaalt.’’
Volgens haar zijn er heel wat factoren die moeten bijdragen aan de groei binnen ons onderwijssysteem, één daarvan is sterke gezinnen. ‘’Maar juist dat is een zwak punt anno 2019’’, zegt Etnel.

door Yves Kloppenburg

More
articles