‘Ze gaan de banken leegplunderen en daarna failliet verklaren’

“Ze gaan de banken leegplunderen en daarna failliet verklaren”, zegt econoom Richard Kalloe, naar aanleiding van de lening van 40 miljoen US-dollar die de regering recentelijk zou hebben afgesloten bij de Volks Credit Bank (VCB). VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien, maakte in De Nationale Assemblee gewag van deze lening. Gajadien maakt zich zorgen, omdat het volgens hem onmogelijk is dat lokale banken zulke hoge bedragen uitlenen, gezien de financiële situatie in het land. Hij is van mening dat er gelet moet worden op de kasreserve, omdat onlangs bekend is gemaakt dat de kasreserves van lokale banken in valuta bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) opgeslagen zullen worden.
“De enige reden waarom de valuta kasreserve bij de CBvS gehouden moet worden, is zodat de regering kan komen aan dollars om haar leningen af te lossen en opnieuw te lenen”, zegt Kalloe. Hij geeft aan dat er onder het bewind van André Telting geen enkele reden was om een kasreservebeleid in te stellen. “Dit werd ingesteld toen Venetiaan besloot de aandelen van de staat te verkopen aan iemand die geen kennis had van economie”, zegt de econoom. Volgens hem doet president Bouterse hetzelfde, maar dan vele malen erger.
Kalloe geeft aan dat de regering niet voor niets bij staatsbanken gaat lenen. Volgens hem zullen ze ongebreideld blijven lenen en de banken daarna failliet verklaren. Volgens hem weet Bouterse dat hij de komende verkiezingen niet zal winnen, dus probeert hij alles in zijn eigen voordeel te doen. ‘’Deze man weet wat hem te wachten staat, hij gaat ons hierin laten en vertrekken naar het buitenland”, zegt Kalloe. Hij geeft aan dat president Bouterse dezelfde weg volgt als andere leiders die hun land vernietigd hebben. “De mensen zullen gewoon hun gelden kwijtraken, maar daar heeft deze regering lak aan”, aldus de econoom.
Kalloe is van mening dat de regering niet met geld weet om te gaan en dat dat is de reden is waarom er geprobeerd wordt om schulden af te lossen met leningen. “Corruptie en consumptie voeren de boventoon in dit land”, stelt de econoom.

door Yves Kloppenburg

More
articles