Politieke activiteiten scheiden van staatsactiviteiten

De bekende Nederlandse voetballer met Surinaamse roots, Georginio Wijnaldum, zou aanstaande zondag 16 juni, op dezelfde dag waarop een NDP-massameeting in Coronie op schema staat, gedecoreerd worden. Politicoloog Hans Breeveld, is van mening dat politieke activiteiten gescheiden moeten worden van staatsactiviteiten De actie van de regering wordt door velen bestempeld als een politieke stunt.
Breeveld geeft aan dat de dag van de decoratie ongelukkig is gekozen, omdat er een massameeting gehouden zal worden, waardoor de activiteit zich veel meer in de richting van de politiek zal bewegen. Volgens Breeveld is het belangrijk dat de positie van de president als staatshoofd en politiek leider duidelijk gescheiden wordt. In dit geval zal het staatshoofd de voetballer decoreren, maar een politieke leider een massameeting organiseren. De twee activiteiten kunnen naar zijn mening beter gescheiden plaatsvinden.
Ivan Graanoogst, coördinator van het district Coronie, heeft in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut aangegeven, dat het niet om een politieke stunt gaat. Volgens Graanoogst zal de president dit weekend verschillende bezoekjes afleggen in de districten Nickerie en Coronie. Er is daarom het besluit genomen om de decoratie, een overheidsactiviteit, te doen in het district Coronie waar de roots van de Liverpool speler liggen. De decoratie zal plaatsvinden op het commissariaat in het Multifunctioneel Centrum. Na de decoratie zal president Bouterse zijn partijgenoten toespreken in het partijcentrum van Coronie. Volgens Graanoogst staan de activiteiten los van elkaar.
Breeveld zegt het overigens niet vreemd te vinden dat de decoratie van de voetballer gebruikt wordt om mensen te trekken naar de massameeting.
“Het lijkt bijna op een misbruik van bevoegdheden. Fans van de voetballer die hem willen zien, worden gedwongen de massameeting bij te wonen, ook al behoren ze niet tot de partij.’’ Tot slot geeft Breeveld mee dat activiteiten die met de belasting van het volk betaald worden, neutraal moeten zijn en gescheiden gehouden moeten worden van activiteiten die politieke partijen met eigen kracht en middelen organiseren.

door Priscilla Kia

More
articles