Pakkettenuitdelers werken winkeliers tegen

Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), is van mening dat particulieren, waaronder politieke partijen en de overheid, ervoor zorgen dat winkeliers het steeds moeilijker krijgen om hun producten te verkopen. Volgens de voorzitter worden pakketten à la dol uitgedeeld, vaak aan mensen die het niet echt nodig hebben, waardoor de winkeliers steeds minder verkopen. “Wat in de pakketten zit, gaat men niet meer in de winkel kopen”, zegt Hasnoe. Veel supermarkten doen daarom regelmatig producten in de aanbieding, omdat ze er anders mee blijven zitten.
Hasnoe ziet het verstrekken van pakketten niet alleen als een vorm van concurrentie, maar ook als een vorm van tegenwerking naar de winkeliers. Hasnoe geeft verder aan, dat de levensmiddelen bij de particulieren thuis worden bezorgd, die ze vervolgens in pakketten doen en uitdelen. De voorzitter zegt er zeker ervan te zijn, dat velen geen vergunning hebben, ook vindt er worden de producten niet gecontroleerd door de desbetreffende instanties, zoals bestuursambtenaren, terwijl dit wel de procedure is die de supermarkten moeten doorlopen. Hasnoe zegt dat geen van de partijen die pakketten uitdeelt, geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). “”Maar ook al was dat het geval, moeten de pakketuitdelers een vergunning hebben voor de distributie van levensmiddelen.’’ Hasnoe zegt dat wat een vergunning betreft, hij ernstige twijfels heeft.
Hasnoe had destijds een voorstel gedaan aan het ministerie van Handel en Industrie, waarbij een samenwerking kwam met de winkeliers. Echter heeft het ministerie nooit op het voorstel gereageerd. Vanwege de koopkrachtdaling willen de ondernemers ook geen prijzen meer aanpassen, omdat zij dan nog moeilijker van hun producten af zullen komen. De producten die minder of niet worden verkocht, blijven dan lang staan op de schappen. ‘’Dit is een groot verlies voor deze ondernemers, ze moeten letten op hun uitgaven’’, zegt Hasnoe. Ook importeurs moeten vanwege de dalende afzet, steeds minder importeren.

door Kimberley Fräser

More
articles