AZP krijgt nieuwe Intensive Care Unit

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zal een volledig nieuwe Intensive Care Unit (ICU) krijgen. De overeenkomst ‘Nieuwbouw Operatie Kamer complex en uitbreiding ICU’, is vandaag ondertekend door het ministerie van Financiën, het ministerie van Volksgezondheid, het AZP en het Surinaams Bouwbedrijf Kiesel N.V. De nieuwe ICU zal bestaan uit acht bedden inclusief een hartoperatiekamer. Ook zullen er zes nieuwe operatiekamers en een centrale sterilisatieafdeling gebouwd worden.
Het project is onderdeel van de leningsovereenkomst tussen de regering en het OPEC Fund for International Development (OFID) ten behoeve van de verbetering van de gezondheidssector. Claudia Marica-Redan, directeur van het AZP, zegt dat er jaarlijks meer dan 10.000 operaties worden gedaan in het AZP. ‘’De uitbreiding en modernisering van onze enige high care ICU in Suriname, kan met zich meebrengen dat we meer bedden zullen hebben, maar belangrijker is dat meer levens gered kunnen worden’’, zei Marica-Redan.

Het zorgniveau van de ICU en Operatie Kamer (OK) zal een volledige transformatie ondergaan. Het ziekenhuis zit volgens Marica-Redan midden in een trasformatieproces. Met de rehabilitatie van het beddenhuis, de bouw van een nieuw OK-complex en de uitbreiding van de ICU, zal de dienstverlening naar een hoger niveau worden getild.
De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, geeft aan dat de regering vanwege het cruciale belang van de gezondheidssector, gemeend heeft daarin te moeten investeren. Echter stijgen de kosten in de sector enorm en moet er meer aandacht geschonken worden aan een gezonde levensstijl en een verantwoordelijk rijgedrag. Het project wordt uitgevoerd voor een bedrag van 5.6 miljoen US-dollar en zal 12 maanden duren. Eveneens zal 5.9 miljoen US-dollar beschikbaar gesteld worden door het ministerie van Financiën om de OK en de ICU volledig in te richten en te automatiseren. Behalve de ondertekening van de overeenkomst tussen de verschillende partners, heeft de minister van Financiën de Letter of Commitment getekend, welke aangeeft dat de regering zich gecommitteerd heeft om dit project te ondersteunen.

-door Priscilla Kia-

More
articles