Pleidooi voor verkiezingsautoriteit in DNA

Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), heeft tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA), gepleit voor het instellen van een onafhankelijke verkiezingsautoriteit. Somohardjo gaf aan dat hij op grond van de steeds geringer wordende geloofwaardigheid van de huidige regering, een beroep doet op de regering om een dergelijke autoriteit in te stellen. “Het kan niet zo zijn dat iemand voorzitter is van het Onafhankelijk Kiesbureau of van het Hoofdstembureau en na de verkiezingen of enkele dagen na de telling, minister wordt”, zei Somohardjo. Hij vroeg de parlementsvoorzitter haar medewerking te verlenen aan het parlement voor een discussie met betrekking tot het instellen van een verkiezingsautoriteit.
Volgens Somohardjo zal er met een verkiezingsautoriteit meer controle zijn. “Men zegt dat Suriname altijd een eerlijke verkiezing houdt, maar er zijn altijd misstappen bij vooral de regerende partij”, zei hij en gaf aan dat de fraude inmiddels is herhaald door de NDP-voorzitter. Somohardjo gaf aan dat de president in 2010 naar een stembus zou zijn gegaan om daarin het specimen (kopie) van het stembiljet te stoppen, maar vervolgens ging hij naar een andere stembus om daar het origineel in te deponeren. Somohardjo werd hierop tot de orde geroepen door de parlementsvoorzitter die hem vroeg geen zaken te suggereren waarvoor hij geen bewijzen heeft.
Somohardjo zegt ervan verzekerd te zijn dat de PL zal winnen en zeker in de oppositie zal zitten, maar hij maakt zich vooral zorgen om de oneerlijkheid en de frauduleuze handelingen die gepleegd kunnen worden.
Hij gaf als voorbeeld het district Coronie waar een partij al met 23 stemmen meer kan winnen. “Als een partij in staat is 500 oproepingskaarten op te kopen, zijn ze overtuigd dat de kaarten niet gebruikt worden en komt dat in het nadeel van de andere partijen”, stelde Somohardjo. Hij gaf aan dat hij geen probleem heeft met verliezen, maar dat het eerlijk moet gebeuren.
Hij vraagt daarom dat de oproepingskaarten die niet gebruikt worden, terugbezorgd of vernietigd worden zodat er geen nadeel ontstaat voor andere partijen. De verkiezingsautoriteit zal hierop moeten toezien. Volgens Somohardjo moet er desnoods een wet komen met daarin een flinke boete als oproepingskaarten worden opgekocht. Hij ziet de instelling van de verkiezingsautoriteit graag op de agenda voor bespreking in het parlement.

More
articles