Vastgoedsector zit in enorme dip

Dat de vastgoedsector in een enorme dip zit, kwam gisteren duidelijk naar voren tijdens een seminar gehouden door Real Estate Suriname in Courtyard Marriott. Het seminar werd gehouden door de directeur van dit bedrijf, Omayra Bouterse en vrienden uit deze branche.
Bouterse startte haar onderneming in november 2016, genaamd Renaissance Reality, die staat voor vernieuwing. Voor haar was vernieuwing binnen de vastgoedmarkt belangrijk. Zij vindt dat de belangrijkste persoon binnen deze branche de consument is, omdat die in contact komt met de notaris en de makelaar. Het is volgens Bouterse daarom belangrijk dat de consument over de juiste informatie beschikt, omdat in de afgelopen jaren gebleken is dat mensen zich ten onrechte voordoen als ambtenaren van het domeinkantoor, ook zijn er hosselaars die deze markt enorme schade toebrengen. “Hosselaars verdienen meer dan de eigenaren van de gronden”, zei Bouterse.
De avond werd verder vervolgd met een toespraak van Gabriela Gonesh-Garcia Castro, brands manager van de Finabank. Zij ging in op het hypotheekproces bij de aankoop van een huis of perceel.
Garcia Castro zei dat een hypotheek een financiering is waarmee een perceel of een huis gekocht kan worden. Ze lichtte dit toe, omdat er vaak vanuit wordt gegaan dat een hypotheek alleen genomen kan worden om van start te gaan met de bouw.
Garcia Castro ging verder in op de verschillende hypotheken die banken aanbieden. De directeur van Terzol Vastgoed, Joel Terzol, besteedde aandacht aan de knelpunten binnen het bancair proces. Hij gaf aan dat de makelaars het zwaarder hebben, gezien cliënten nu de herkomst van het geld moeten aangeven, dit om witwassen van gelden tegen te gaan. “De enige manier om dit tegen te gaan, is om het giraal verkeer te stimuleren”, aldus Terzol. Hij is van mening dat hierdoor geld beter te traceren is, omdat zwart geld maakt dat de sector sterker achteruit gaat. Terzol gaf verder aan dat het belangrijk is dat Suriname de National Risk Assessment (NRA) passeert, omdat Suriname een importland is. Het niet be-handelen hiervan zal ma-ken dat ondernemers geen overmakingen meer kunnen plegen.
Karin Kuhn, directeur van aannemings bedrijf Kun-Nah is van mening dat voor haar de bouw van een woning begint met een architect en eindigt met een directievoerder. De meest gestelde vraag binnen deze sector, is de prijs per vierkante meter. Die is voor haar moeilijk aan te geven, omdat die afhangt van factoren zoals hoogbouw, laagbouw en de moeilijkheidsgraad van het model. De directeur zegt dat een stappenplan het belangrijkste is binnen het bouwproces. “Je begint met een offerte, daarin bepaal je de prijs en gaat door met een begroting, die gaat meer in de details”, aldus Kuhn.

door Yves Kloppenburg

More
articles