Gewijzigd kasreservebeleid gevaarlijk voor cliënten

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft aan de lokale banken meegedeeld, dat er wijziging komt in het beleid voor het houden van kasreserves. Met deze wijziging wil de CBvS een deel van de vreemde valuta kasreserve van de banken onder haar beheer brengen. Volgens governor Robert van Trikt, is dit essentieel voor een betere solvabiliteitspositie. Gisteravond gaf ex-directeur van de Hakrinbank tevens ex-voorzitter van de Bankiersvereniging, Jim Bousaid, in het programma To the Point, hierover zijn mening.
Bousaid stelt dat deze maatregel zeer gevaarlijk is voor de cliënten van de banken en zegt dat de Centrale Bank van Suriname allereerst de ne-gatieve effecten van dit besluit in acht zou moeten nemen. Hij zegt verder dat het vertrouwen van het publiek in de financiële sector hierdoor ook kan worden aangetast, daarom moeten bankiers deze stap nauwkeurig overwegen in het belang van hun spaarders en beleggers. ‘’De bankiers moeten niet net als een mak lam naar de slachtbank gaan’’, zegt de ex- Hakrinbank CEO. “De vreemde valuta kasreserve wordt sinds 2003 aangehouden bij buitenlandse banken. Ooit wilde governor André Tel-ting ook de vreemde valuta kasreserve bij de Centrale Bank onder brengen, maar werd herinnerd aan de tijd toen governor Goedschalk de Bank verliet in 2000, dat de monetaire reserve nul was. De bankiersvereniging heeft toentertijd in overeenstemming met Telting, de conclusie getrokken dat vanwege het vertrouwen, het een beter idee was dat de valuta reserves niet bij de Centrale Bank worden gestald, maar in het buitenland”, zegt Bousaid. Onder governor Gill-more Hoefdraad is er volgens Bousaid meerdere keren geprobeerd het geld naar Suriname te krijgen, maar de bankiersvereniging heeft haar poot stijf gehouden, omdat de wisselkoersen niet stabiel waren. Hoefdraad heeft geprobeerd de bankiersvereniging meerdere malen onder druk te zetten, maar volgens Bousaid had Hoef-draad geen valide redenen om deze stappen te ondernemen. De bankiers hebben te allen tijde geprobeerd het financieel systeem stabiel te houden en volgens Bousaid is het toen aardig gelukt. “Nu zie je ook weer dat er wordt geprobeerd het deviezenbezit van Surina-mers te nationaliseren vanwege de druk, omdat de verkiezingen in aantocht zijn. De Centrale Bank verschuilt zich achter verschillende verhalen door te zeggen dat deze stap een vereiste is van het Internationale Monetair Fonds, maar volgens Bousaid is dit een leugen.
Bousaid: ‘’Vervolgens geeft de governor aan dat de valuta kasreserve onder haar beheer de solvabiliteitspositie van het land zal verbeteren. Solvabiliteit betekent het vermogen om op lange termijn aan schuldverplichtingen te kunnen voldoen. Wat dus hiermee ge-zegd wordt, is dat de vreemde valuta die wordt overgeheveld een waarborg moeten vormen om op lange termijn aan de schuldverplichtingen van Suriname te voldoen. Wat de Centrale Bank wil, is dat het geld dat nu door lokale banken wordt beheerd en bij buitenlands banken is, wordt overgemaakt naar de Centrale Bank om onder het beheer te ko-men van de moederbank.” De solvabiliteitsverslechtering van de banken is volgens Bousaid het resultaat van het wanbeleid dat is gevoerd door de monetaire autoriteiten. “Het gevolg hiervan is dat de wisselkoersen deprecieerden en daardoor de solvabiliteit van de banken werd aangetast. Volgens Bousaid beschikt de Centrale Bank niet over de expertise om de vreemde valuta kasreserve van de banken te beleggen. Daarom heeft de Centrale Bank de Surinaamse Bankiers-vereniging gevraagd om namens de algemene banken zitting te nemen in het Strategic Investment Committee. Deze commissie wordt belast met het investeringsbeleid en monitoring van de bij de Centrale Bank aangehouden kasreservemiddelen. Bousaid: ‘’De bankiers moeten voorzichtig zijn wie ze afvaardigen om deel te nemen in deze commissie, want je krijgt mede verantwoordelijkheid, want banken moeten deze deviezen van hun cliënten 100 procent terug kunnen krijgen als zij ernaar vragen en de Centrale Bank moet dan niet met een verhaal komen om het bedrag vervolgens in SRD’s terug te geven of helemaal niet. Deze kasreserve bestaat uit valuta tegoeden van de samenleving, uw valuta en mijn valuta. Ik vind het een gevaarlijke operatie, ik denk dat de doelstelling van de Centrale Bank is om de monetaire reserve te verruimen, want je praat over een operatie van een half miljard US-dollar. Als dit bedrag zal worden overgedragen, zal de monetaire reserve hierdoor boven een miljard uitkomen. Dan zal de Centrale Bank weer komen vertellen hoe de monetaire reserve is toegenomen, maar het is geleend geld van de burgers. Mijn angst is dat dit geld zal worden ingezet om massief te interveniëren op de valuta markt om de wisselkoers omlaag te brengen tot aan de verkiezingen van 2020. Onze geschiedenis heeft ons geleerd dat als een wisselkoers onevenwichtig is, fundamentele onevenwichtigheden het gevolg daarvan zijn. We moeten hier denken aan grote begrotingstekorten met als gevolg monetaire financiering en dit resulteert in de stijgende wisselkoersen. Vanuit de Centrale Bank wordt gezegd, dat de wisselkoersen niet stabiel zijn vanwege die 19,5 miljoen euro die in Nederland vastzit, maar dat is een leugen. Dit heeft te maken met de ontwikkelingen op het gebied overheidsfinanciën en de onfinancierbaarheid van de begroting.’’

door Gladys Findlay

More
articles