In- en doorvoer pluimvee uit Guyana verboden

De in- en doorvoer van pluimvee en andere vogelsoorten, pluimveevlees, eieren, mest en veren van deze dieren, pluimveevoer en pluimveevoerbestanddelen uit Guyana, is momenteel ten strengste verboden. Dit maakt het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bekend. LVV heeft d.d. donderdag 23 mei van het ministerie van Buitenlandse Zaken, een melding ontvangen van de uitbraak van een zeer gevaarlijke pluimveeziekte in ons buurland Guyana.

De Guyanese overheid bericht dat de ziekte zich intussen heeft verspreid over het gehele land en dat er binnen twee weken tijd meer dan 45.000 kuikentjes, voornamelijk muscovy eendjes (de zogenaamde doksi en doksa), van twee tot drie weken oud, zijn gestorven hieraan. Ziekte en sterfte van andere pluimvee – en vogelsoorten is niet uitgesloten.

Het is nog niet bekend om welke ziekte het gaat, vermoedelijk verspreidt de ziekteverwekker zich via de lucht. Inmiddels heeft afstemming plaatsgevonden tussen de betrokken overheidsdiensten in het district Nickerie. De Multi-sectorale Port Health Commissie is op de hoogte gesteld van de melding afkomstig uit Guyana.

Het ministerie roept alle pluimveehouders, kwekers en exporteurs van vogels in geheel Suriname en vooral in het district Nickerie op, de bio-veiligheidsmaatregelen in hun bedrijf aan te scherpen. De Veterinaire Velddienst van het ministerie van LVV verschaft hier graag de nodige informatie over.

Ook op de fabrikanten en distributeurs van pluimveevoer wordt een beroep gedaan tijdens de productie, het transport en de verkoop van hun product alle maatregelen te treffen om eventuele contaminatie van het product te voorkomen.

Verschijnselen van ziekte onder pluimvee en/of andere vogels dienen onmiddellijk gemeld te worden bij de Veterinaire Dienst, op de verschillende ressortkantoren van LVV of via het nummer 479112 toestel 2101.

De uitbraak en verspreiding van deze ziekte in Suriname zou kunnen leiden tot zware verliezen voor de Surinaamse pluimveesector en vogelexporteurs, een schaarste aan pluimveevlees en eieren, veel dierenleed en het verlies van exportmarkten. Verspreiding naar de mens is nog niet uitgesloten. LVV rekent op de medewerking van de gehele samenleving om zo deze dreiging tegen te gaan.

More
articles