Hooghart gaat boekje te buiten

Ronald Hooghart (NDP) is tijdens zijn betoog in het parlement tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling, meerdere malen tot orde ge-roepen door parlementsvoorzitter Jen-nifer Geerlings-Simons, die zich niet kon terugvinden in de wijze waarop het assembleelid zich uitliet over bepaalde zaken en personen. Hooghart zou de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Lillian Ferrier, ‘’Cinderella’’ hebben genoemd, omdat zij naar zijn zeggen niet alleen de onderwijzers, maar ook de werknemers op Cultuur, een stiefmoederlijke behandeling geeft. Hij werd tot orde geroepen door Geerlings-Simons die hem vroeg formeel te blijven, waarop Hooghart: ‘’Je kunt je mensen niet stiefmoederlijk be-handelen. Wanneer ik zeg ‘’Cinderel-la’’, dan bedoel ik de minister van Onderwijs.’’ Geerlings-Simons wees erop dat hij kritisch mag zijn naar de minister, maar zich niet op een dergelijke manier mag uiten. “De minister kan het niet helpen. We zijn in een transformatieperiode waar we een ontwikkeling doormaken. Ik heb nog nooit zo een leugenachtige minister gezien. Ik denk dat de minister niet past in de benadering van de transformatie en de benadering van de revolutionaire ge-dachte om af te komen van die onderdrukking van West-Europa van 400 jaar.
De minister is onderdeel van de onderdrukker. Laat die vrouw bedanken”, zei Hoog-hart. De assembleevoorzitter riep hem weer tot orde, ook NDP-fractieleider Amzad Abdoel die op dat moment achter het spreekgestoelte stond, sprak hem aan. De minister van Justitie en Politie, Stuart Ge-trouw, kreeg van Hooghart ook een veeg uit de pan. Hooghart verweet hem dat hij al-leen met politieambtenaren wil praten en dat de politie daardoor zo een machtspositie heeft. Toen hij voor de derde maal tot or-de werd geroepen, zei hij: “Ik houd niet van onderwerping, maar ik zal me onderwerpen aan uw gezag.” Toch moest daarna ook VHP-parlementariër Mahinder Jogi het ontgelden en daarna Roline Samsoedien, ex-minister van RGB. Volgens Hooghart heeft zij grondaanvragen ingetrokken, omdat de mensen niet op haar lijken. Hooghart zei ook dat het volk niets heeft aan de procureur-generaal, voorts stelde hij dat artsen hun werk niet goed doen, maar alleen geld nemen. Hij werd steeds tot de orde geroepen door de parlementsvoorzitter die hem vroeg niet een ieder over één kam te scheren. “Het is ons opgedrongen netjes te praten tegen de machthebbers, maar zij spraken niet netjes tegen ons. Maar ik zal proberen netjes te praten”, zei Hooghart.
Hooghart heeft het in zijn betoog vooral gehad over het Fiso-bezoldigingssysteem en gaf aan dat een deel van de ambtenaren gediscrimineerd wordt ten opzichte van de leerkrachten. De ambtenaren op de ministeries hebben volgens hem opleidingen ge-volgd die vergelijkbaar zijn met die van de leerkrachten, maar ze verdienen veel minder. Hij vroeg zich af of dat wel correct is en zei dat het Fiso-systeem in zee moet worden gegooid. Hooghart gaf ook aan dat binnen het Fiso, de ambtenaren volgens de personeelswet 39,5 uur per week moeten werken. De leerkrachten werken 25 uur met een verlof van meer dan drie maanden, terwijl sommige ambtenaren slechts vijftien dagen hebben. Ook de politie werd door Hoog-hart aangehaald, hij vroeg zich af wat de politie allemaal doet in dit land, dat ze meer dan de andere groepen verdient.

door Priscilla Kia

More
articles