Consumenten machteloos tegen stijgende USD-koers

De koers voor de US-dollar vertoont al geruime tijd een stijgende trend. Burgers die afhankelijk zijn van contante US-dollars, moeten dik betalen om eraan te komen. Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, zegt desgevraagd dat consumenten machteloos staan tegen de stijgende US-dollar koers. “Als consument heb je er niet zoveel invloed op’’, zegt hij. Alleyne stelt dat de wisselkoers afhangt van het gevoerde beleid en van de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Wat dat eerste betreft, merkt hij op dat er vanuit de regering niet gewerkt wordt aan een oplossing van het probleem.
Als voorzitter van de Consumenten-kring heeft hij nog geen specifieke klachten gehad van leden over prijsverhogingen. Ook Steven Mac Andrew, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), stelt dat er nog geen prijsverhogingen zijn geweest als gevolg van het tekort aan contante US-dollars. Hij geeft aan dat de VSB binnen haar organisatie zoveel als mogelijk transacties giraal doet, omdat er geen problemen zijn met het girale geldverkeer. Mac Andrew hoopt wel dat de geldtransporten spoedig hervat worden, vooral omdat sommige sectoren afhankelijk zijn van contante US-dollars. Dit geldt bijvoorbeeld voor de goudsector. ’’Iemand uit de goudsector die goud verkoopt, wordt contant uitbetaald.’’
De VSB zag het probleem van de US-dollar al komen. Mac Andrew vertelt dat er op verschillende momenten hierover is gesproken.

Na de stopzetting van de geldtransporten was het volgens hem slechts een kwestie van tijd dat er een tekort aan US-dollars zou ontstaan. De VSB-directeur benadrukt dat ons land een economie heeft waar heel veel US-dollars in omgaan. Erop rekenen dat toeristen US-dollars het land binnenbrengen, is volgens hem riskant. “Een toerist hoeft niet elk jaar voor Suriname te kiezen, maar kan ook naar Brazilië gaan”, aldus Mac Andrew.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles