Chinese trawlers onder aandacht van Bouterse

President Desiré Bouterse heeft tijdens een bijeenkomst die hij met de visserijsector hield in het weekend, aandacht besteed aan de zes hektrawlers die vorig jaar uit China kwamen. Dit bevestigt Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief. Lall wilde niet inhoudelijk ingaan op de meeting, omdat de regering zelf met een persbriefing komt over de uitkomst ervan. Lall geeft wel aan, dat de president toegezegd heeft, werk te zullen maken van deze kwestie die al maanden speelt.
Vertegenwoordigers van de Federatie van Surinaamse Agrariërs, het Visserscollectief en de Surinaamse Seafood Associatie, waren aanwezig tijdens deze ontmoeting.
Via Facebook heeft de sector foto’s gedeeld waar deze organisaties samen om de tafel zitten met de president. Volgens Lall had de sector een document ingediend bij de president met alle zorgpunten over de sector, welke tijdens de bijeenkomst zijn besproken. De kwestie van de trawlers was aangehaald. De bovengenoemde organisaties hebben samen gestreden tegen de komst van de Chinese hektrawlers in de Surinaamse wateren.
Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zei in december 2018 tijdens een openbare vergadering in De Nationale Assemblee, dat er geen vergunningen uitgegeven zouden worden voor de trawlers als de boten niet aan de gestelde voorwaarden voldoen. Na een onderzoek door LVV waren deze trawlers afgekeurd, maar weken verder bevinden ze zich nog steeds in onze wateren. Soerdjan heeft onlangs zijn ontslag ingediend en aangegeven zich niet verder te willen bemoeien met de hektrawlers-kwestie.

door Kimberley Fräser

More
articles