Visserijsector kampt met lage vangsten

De vissers kampen al geruime tijd met lage vangsten. Mark Lall, bestuurslid van het Visserscollectief, zegt aan de krant, dat als gevolg hiervan, de prijzen voor vis voorlopig niet zullen dalen.
Lall geeft aan dat vanaf het begin van het jaar, de vissers te maken hebben met lage vangsten, wat vooral komt door de weersomstandigheden. Er is sprake van enorme wind en hevige windstoten die soms zo zwaar zijn, dat de vissers in belang van hun persoonlijke veiligheid, besluiten om niet uit te varen. Aan de hand van de vangsten en het aanbod, wordt volgens Lall een prijs bepaald. Hij is van mening dat het voor de vissers in deze periode heel moeilijk is geworden om winst te maken.
Een ander probleem waarmee de vissers te maken hebben, zijn volgens Lall de Chinese hektrawlers. Volgens hem liggen de schepen op plaatsen waar visnetten gelost worden. De netten kunnen verstrikt raken in de ankers van de schepen met alle gevolgen van dien. Het bestuurslid geeft aan al een hele tijd geleden over de kwestie van de hektrawlers aan de bel te hebben getrokken. De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Lekhram Soerdjan, had volgens Lall beloofd dat de schepen moesten vertrekken, omdat ze niet over een geldige vergunning beschikken, maar tot op heden is dat niet gebeurd.
De minister heeft intussen zijn portefeuille ter beschikking gesteld. President Desiré Bouterse heeft de minister gevraagd om zijn verzoek nog even aan te houden. Lall hoopt niet dat indien de minister vervangen wordt, dit betekent dat de schepen langer hier blijven.

More
articles