‘Alcoa-kwestie yorka soepoe geworden’

De Nationale Assemblee (DNA) streefde ernaar om in het eerste kwartaal van 2019, de 250 pagina’s tellende overeenkomst tussen Alcoa en de regering te behandelen, maar slaagde daar niet in. Carl Breeveld, DOE-parlementariër en lid van de vaste commissie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, zegt desgevraagd dat de Alcoa-kwestie een ‘’yorka soepoe’’ is geworden en begint te lijken op een ‘’leleku’’. De hele kwestie lijkt volgens hem op een ‘’hebi’’ van een stap die is genomen door de regering, met als basis een heleboel ondeskundigheid.
Volgens hem heeft Suriname het onderspit gedolven. Het parlement had de overeenkomst van de regering met Alcoa verworpen, maar ondanks dat heeft de regering toch uitvoering gegeven aan zaken die zijn opgenomen in de overeenkomst. “De regering heeft toch zaken bekokstoofd. Ik vraag mij af hoe zij dit toch heeft klaargespeeld”, zegt Breeveld. Hij geeft aan dat de overeenkomst die vicepresident Ashwin Adhin aan het parlement heeft overhandigd, dusdanig rammelt, dat het parlement genoodzaakt is geweest om deskundigen aan het werk te zetten om de overeenkomst te screenen.
Breeveld is van mening dat ons land een veel betere overeenkomst had kunnen afsluiten, indien de regering samen met het parlement was opgetrokken. Het is de bedoeling dat Suriname eind van het jaar de Afobaka-stuwdam in handen krijgt.
Breeveld weet niet in hoeverre dit nog recht overeind staat, aangezien er geen sprake is van transparantie vanuit de regering. “Wij kennen het proces om de dam over te nemen niet.” Hij geeft aan dat het overnemen van de dam een gedegen voorbereiding eist van onze kant. Breeveld benadrukt dat de regering zelf niet eenduidig is, terwijl president Desiré Bouterse altijd zegt dat de regering één is en ondeelbaar. Hij merkt op dat een ieder in de regering zijn eigen weg gaat. “Er is sprake van slecht bestuur”, stelt hij.
Wendell Asadang, voorzitter van de commissie belast met de Alcoa-kwestie, zegt desgevraagd pas volgende week in DNA in te gaan op deze kwestie, dit in verband met het overlijden van zijn moeder.

door Johannes Damodar Patak

More
articles