’Minister Samsoedien riskeert gevangenisstraf’

Volgens Abop-parlementariër Edward Bel-fort, riskeert minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bos-beheer (RGB), een gevangenisstraf op haar oude dag. Dit heeft hij gisteren in het parlement gezegd nadat hij aanhaalde dat de minister zou hebben gesjoemeld met grond en zich daardoor schuldig heeft gemaakt aan corruptie.
Volgens Belfort zou Samsoedien een ei-gendomsterrein van 32 ha van particulieren hebben genomen en in ruil daarvoor 840 ha grond met als titel grondhuur- en/of erfpacht hebben gegeven. Het gaat om grond in Paramaribo-Noord waar nu huizen op worden gebouwd. Volgens Belfort was het terrein eerst in het bezit van een particulier.
Volgens Belfort gaat het niet om ruil, maar om conversie, welke aan een aantal wettelijke bepalingen is gebonden die in acht genomen dienen te worden. Hij gaf aan dat de waarde van het eigendomsterrein ongeveer SRD 35 miljoen is en dat van de grondhuur/erfpacht bijna SRD 70 miljoen. Belfort zei dat de minister in problemen is en wilde weten in wiens opdracht zij heeft gehandeld. Belfort heeft twee documenten ingediend bij De Nationale Assemblee, die als bewijs moesten dienen.
Nadat assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons de documenten had doorgenomen, deelde zij mee dat ze niet als bewijs kunnen worden aangemerkt.
Het ging om een document dat niet is ondertekend en een brief van een notaris. Belfort wilde van de regering weten als er sprake is van ruil of koop van gronden door de staat en als Samsoedien zich heeft gehouden aan de gestelde voorwaarden. Op het moment dat Belfort deze kwestie besprak, was de minister niet in het parlement.
Zij zal donderdag antwoord geven tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling.

 

door Priscilla Kia

More
articles