‘Verkiezingscampagne stellen op drie maanden’

De meeste politieke partijen zijn al gestart met hun verkiezingscampagne. Politicoloog Hans Breeveld, is van mening dat de campagnes niet langer dan drie maanden zouden moeten zijn. Hij geeft aan dat alleen in Suriname campagnes ruim een jaar lang worden gevoerd en dat alle zaken in de politieke sfeer wordt getrokken.
Breeveld haalt aan dat het ons land enorm veel geld kost en dat er niet optimaal wordt gewerkt, omdat de vele kandidaten op ressortraads-, districtsraads- en DNA-niveau, zich bezighouden met het voeren van campagnes. “Wij doen alsof wij zoveel geld hebben”, zegt hij. Volgens hem staat dit in schril contrast met hetgeen president Desiré Bouterse, Surinamers altijd voor houdt, namelijk dat zij hard moeten werken om dit land te ontwikkelen. Breeveld zegt dat het gevolg is dat er een jaar lang zoveel geld wordt uitgegeven om na de verkiezingen te horen dat het economisch slecht gaat.
Lolligheid
De politicoloog merkt op dat de campagnes gericht zijn op het bespreken van elkaar in plaats van het presenteren van een verkiezingsprogramma en uitleg te leggen hoe dit te realiseren. Volgens hem gaat het om een strijd wie de lolligste is. “Politici sloven zich uit om de lolligste te zijn”, zegt Breeveld. Hij benadrukt dat het uiteindelijk het volk is dat het gelag van deze lolligheid betaalt. ‘’Er moet een onderscheid komen tussen ‘Thalia’ en ‘politici’, zegt hij. Breeveld merkt op dat terwijl politici de lolligste willen zijn, de toekomst van de burgers verloren gaat. “Er zijn jongeren die hun studie niet kunnen betalen en burgers die geen medische verzekeringskaart hebben. Wij hebben geen komedianten nodig, maar serieuze politici die het serieus menen met volk. Het volk moet dit opeisen”, zegt de politicoloog.
Cursus Honorum
De NDP heft afgelopen vrijdag een massameeting gehouden. Rashied Doekhie heeft tijdens zijn toespraak een opmerkelijk uitspraak gedaan, namelijk het introduceren van een eenpartijstelsel in Suriname. Breeveld die ook op de vergadering aanwezig was, keurt dit af en betreurt het dat Doekhie niet gecorrigeerd werd. Hij merkt op dat zo het fascisme begint, namelijk één partij, één leider. De politicoloog zegt dat het in Suriname zo is dat een persoon oneindig voorzitter van een partij kan zijn of president van het land. Breeveld geeft aan dat het Cursus Honorum in de periode 7 tot 500 voor Christus in het Romeinse Rijk werd geïntroduceerd om dit te voorkomen. Dit houdt in dat de herkiesbaarheid van functionarissen beperkt is. Breeveld haalt aan dat dit het geval is in de Verenigde Staten van Amerika (VS). Hij legt uit dat het grootste nadeel van het oneindig leiding geven is, dat partijleden gedemotiveerd raken. De politicoloog stelt dat bij eindig leiderschap, leden weten dat wanneer zij hard werken, zij ook eens de voorzitter van de partij kunnen worden. Hij begrijpt de bezorgdheid van de andere politieke partijen rond de uitspraak van Doekhie. Hij merkt op dat de laatste wijziging van de Kieswet over het verbod van pre-electorale combinaties, de intentie van Doekhie versterkt. Breeveld is zelf ook voorstander van het verbod op combinaties, maar zegt dat dit voor de verkiezingen van 2025 zou moeten ingaan.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles