Earth Hour in verlichte binnenstad gevierd

Wereldwijd is zaterdag Earth Hour gehouden. Bedrijven en huishouden hebben voor een uur, vanaf half negen tot half tien ’s avonds, het licht uitgedaan om bewustzijn over een gezond milieu en gezonde aarde te brengen. Ook in Suriname werd dit jaar wederom Earth Hour gevierd op het Onafhankelijkheidsplein, maar bij het aanbreken Earth Hour (20.30u) waren net als in de voorgaande jaren, de straten in Paramaribo nog verlicht. Ook de lichten van de overheidsgebouwen rondom het plein waren nog aan. De lichten van de Congreshal brandden eveneens vanwege een huwelijk dat gaande was. Alleen op het Onafhankelijkheidsplein waren slechts de lichten van lampjes of smart phones te zien. Jong en oud hadden zich verzameld op het plein om aandacht te geven aan de problemen van de aarde en het milieu en om af te spreken hoe beter daarmee om te gaan.
Op de Curaçao Infomart op het parkeerterrein van TBL Cinemas gingen de lichten van de stands om 20.30u uit. Ook geluidsapparatuur (muziek) werd uitgezet. De organisatie heeft een kwartier Earth Hour gevierd.
Bezoekers konden de informatie over reizen naar Curaçao met het licht van kaarsjes krijgen en daar hadden zij alle begrip voor. Om 20.45u gingen de lichten weer aan en was het weer business as casual.
Voorafgaand aan Earth Hour werd eerder op de dag met de Giant Earth Ball een wandelloop gehouden vanuit Weest Paraat, het hoofdkwartier van de Boys Scouts naar het Onafhankelijkheidsplein. Jongeren hebben bij deze activiteit met de aarde door de straten van Paramaribo gesjouwd. De wandelloop werd begeleid door een brassband en de Motor Surveillancedienst. World Wildlife Fund (WWF) heeft in samenwerking met Unicef, The Backlot en de Boys Scout dit jaar Earth Hour georganiseerd. Dit jaar werd de slogan #connect2earth gebruikt en de aandacht gevestigd op het verminderen van het gebruik van single-use plastics.
Earth Hour is de grootste organisatie die al jarenlang aandacht vraagt voor de omgang met de aarde, het milieu en de negatieve gevolgen die gepaard gaan met vervuiling van de aarde en het milieu. Steeds meer mensen pleiten voor het uitbannen van single-use plastic. Hoe meer mensen dit doen, hoe meer mensen mee zullen werken aan de uitbanning. Volgens Minister Stephen Tsang van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, is Earth Hour een moment van bezinning als gekeken wordt naar de verschillende problemen die Suriname ervaart als gevolg van klimaatsverandering. Het ministerie werkt daarom hard aan het verbannen van de single-use plastics en het zoeken naar alternatieven.

 

-door Priscilla Kia-

More
articles