Adhin: ‘Deze regering heeft het land niet laten crashen’

Volgens vicepresident Ashwin Adhin is een van de grootste en belangrijkste verworvenheden van deze regering, dat zij dit land niet heeft laten crashen. Dit zei hij gisteren op de massameeting van de NDP in Ocer. “Soms worden dingen niet verteld hoe ze zijn, maar als iemand u zou vragen welke de grootste en belangrijkste prestatie is van de regering, wat is het antwoord dan? Laat mij u vertellen wat mijn antwoord is. Deze regering onder de NDP heeft het land niet laten crashen”, sprak Adhin. Er zijn volgens hem regeringen ge-weest die het land hebben laten crashen, maar zij vertellen niet wat zij hebben gedaan. Zij hebben naar zeggen van Adhin iets heel onverantwoordelijks gedaan onder druk van het Internationaal monetair Fonds (IMF) door het importbeleid losgegooid, waardoor er elf jaar hyperinflatie heerste in het land. Dezelfde mensen die toen aan de macht wa-ren, ge-ven nu aan dat deze regering driemaal heeft gedevalueerd. Echter zegt Adhin dat door hun handelen onder druk van het IMF, vanaf 1991-2003 de koers is gegaan van 1:1.80 naar 1:2650. “Wij hebben driemaal gedevalueerd, maar zij hebben 1472 maal gedevalueerd. Zij hebben elf jaar gedaan om de crisis op te lossen. Wij hebben dat gedaan binnen drie jaar en wij zijn aan het heropbouwen. Het schip is zeilende gehouden. Dat is onze grootste prestatie. We hebben de crisis beheerst als nooit te voren”, zei de vicepresident. Veel mensen vragen ‘Pe a moni de?’, maar de vraag moet volgens Adhin zijn: ‘Pe a moni go?’. Hij gaf aan dat 53 procent van de werkende klasse in Suriname werkt bij de overheid. Elke maand moeten lonen en slarissen betaald worden. Echter was er door de crisis een tekort om de salarissen uit te betalen. De op-positie heeft geadviseerd om de overheid kleiner te maken. Dit zou betekenen dat 27.000 ambtenaren ontslagen zouden moeten worden.
Belastingen en leningen waren de enige optie voor de re-gering, maar toen het IMF voorstelde om de bedragen van stroom hoger te stellen, besloot de regering te stoppen met het IMF en leningen te nemen. “Wij konden die keus maken, maar hebben het niet ge-daan. Wij moeten ons daarom niet schamen om belasting te vragen aan het heel volk, leningen moeten vragen om die 27.000 mensen te onderhouden. Gaat u met opgeheven hoofd en laat niemand u een vinger wijzen voor de besluiten die NDP genomen heeft”, benadrukte Adhin. Over de schulden die te-rugbetaald zullen moeten worden door het volk, zei hij dat het nonsens is. “Nooit heeft een burger een brug gebouwd of onderhouden. Dat zal gedaan worden met de natuurlijke hulpbronnen”, aldus Adhin.
Vrijdag is ook het nieuwe hoofdbestuur van de NDP onder leiding van Desiré Bouterse gekozen. Het nieuwe bestuur telt zeven ondervoorzitters, onder wie: Ashwin Adhin, Ramon Abrahans, Jennifer Geerlings-Si-mons, Andre Misiekaba, Faisel Abdoelgafoer, Sergio Akiemboto en Soewarto Moestadja. Caroline Heilbron is be-noemd tot secretaris van de NDP en Rosellie Cotino tot penningmeester. Samen vormen zij het dagelijks be-stuur van de partij.

 

door Priscilla Kia

 

More
articles