Dienst Invoerrechten bemoeit zich niet met bezwaarschriften

De Inspectie der Invoerrechten en Accijnzen heeft bekendgemaakt, dat er vooralsnog geen besluit is genomen op basis van artikel 12 van de Wet Rij- en Voertuigenbelasting 2018. “Derhalve zal de inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen het door bovengenoemde personen ingediend schrijven niet in behandeling nemen noch onderzoeken en beoordelen, en zal daaromtrent ook geen besluit nemen”, aldus het hoofd van de dienst, A. Lobbrecht, in de bekendmaking.
Anand Biharie, voorzitter van de Stichting Centre for Public Affairs Suriname (CPAS), zegt dat dit overheidsbestuur burgers probeert te intimideren. ‘’Dat is niet acceptabel’’, zegt hij. Volgens hem worden er vaak uitspraken gedaan die in strijd zijn met wet en recht. “Dat geeft aan dat de inspectie strijdig handelt met het zorgvuldigheidsbeginsel en het rechtszekerheidsbeginsel.’’ Volgens Biharie geeft de inspectie met deze bekendmaking aan, dat de burgers nu officieel in beroep moeten gaan. Echter heeft de inspectie niet aangegeven bij welke beroepsinstantie dat moet geschieden.
De voorzitter vindt het noodzakelijk dat de burgers weten welk rechtspositie zij momenteel hebben en is daarom bereid de burgers verder te helpen met de beroepsprocedure. Dit vergt enige voorbereiding, omdat er een model gecreëerd zal moeten worden hoe de zaak georganiseerd moet worden, gezien er bezwaarschriften uit bijna alle districten zijn ingediend. De burgers zullen wel zijn stichting moeten machtigen om namens hen op te treden.

 

door Kimberley Fräser

More
articles