Strei! verliest RVB-rechtszaak; hoger beroep in voorbereiding

De politieke partij Strei! heeft het kort geding dat zij tegen de staat had aangespannen met betrekking tot de Wet Rij- en Voertuigenbelasting (RVB), verloren. De rechter heeft de vordering tot schorsing niet gehonoreerd. Binnen vijftien dagen zal Strei! hiertegen in hoger beroep gaan bij het Hof van Justitie.
Strei! wordt vertegenwoordigd door jurist Anand Biharie van de Stichting Centre for Public Affairs Suriname. Biharie geeft aan dat het om een heel lang vonnis gaat, waarin de rechter vindt dat de beschermde belangen van burgers niet geschonden zijn. Dat betekent dat er geen grond is voor de vordering van Strei! Zolang er geen sprake is van belangenschending, kan er geen beroep worden gedaan op wettelijke regels die de belangen beschermen.
Biharie is van mening dat de rechter de belangen van de burgers onvoldoende heeft afgewogen. “Het is een kwestie van verschil in inzichten of een argument zwaar of minder zwaar moet wegen.” HIj stelt vast dat de rechter de belangen niet zo zwaar heeft laten meewegen. Biharie blijft bij zijn advies, namelijk dat niemand verplicht is de belasting te betalen zolang er een lopende rechtszaak gaande is tegen de Wet Rij- en Voertuigenbelasting. ‘’De staat zal de wet niet handhaven zolang er een rechtszaak gaande is.’’ Biharie verwacht dat de staat het respect hiervoor zal opbrengen.
Aan de hand van het schriftelijke vonnis zal hij nagaan hoe hij de zaak in hoger beroep zal aanpakken. Biharie zal zich in deze zaak voornamelijk richten met een beroep op de juiste weging van de beschadigde belangen van de burgers. “Het recht is nou eenmaal zo, in eerste aanleg kan de rechter een oordeel vormen, het kan welgevallig of ongevallig”, zegt de jurist.
Hij zegt verder dat burgers daarom nog altijd de mogelijkheid hebben om in hoger beroep te gaan als zaken niet goed zijn gewogen. In hoger beroep bekijkt een andere rechter de zaak en kan hetzelfde oordeel worden gehandhaafd of een ander oordeel komen. Biharie vertelt dat hij voorbereid was op zowel een afwijzing en een toewijzing van zijn vordering.
Hedenmorgen was er ook een protestactie gepland bij het kantongebouw aan de Grote Combéweg om burgers bewust te maken van het wanbeleid van de regering. De actie kwam op eigen initiatief van Phil Soemita, hoofdbestuurslid van Strei! Ook dit keer hebben burgers het af laten weten. Activist Lionel Zweers die de actie wel heeft ondersteund, geeft aan het jammer te vinden dat burgers niet zijn komen opdagen. “Wij hebben niets aan een passief volk”, benadrukt hij. Volgens hem is het volk zich niet voldoende bewust van zijn kracht binnen een democratie. Zweers stopt voorlopig met het houden van protestacties, maar zegt wederom op straat te komen, wanneer de koers door de monetaire financiering de lucht inschiet.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles