Subisco en Chinese onderneming verwikkeld in dispuut

De Chinese onderneming Shun Da Trading aan de Geme-nelandsweg is al geruime tijd verwikkeld in een dispuut met Subisco International over een berm die werd gebruikt voor het lossen van goederen. Shun Da Trading had de berm speciaal daarvoor betegeld, maar Subisco heeeft stenen geplaatst op de berm zodat er geen goederen meer gelost kunnen worden. De eigenares van Shun Da Trading zegt desgevraagd dat niet alleen haar onderneming, maar ook de omliggende bedrijven gebruik maakten van de berm. Subisco International zegt aan De West dat zij een vergunning hebben voor het plaatsen van de stenen, die is aangevraagd in het kader van de verkeersveiligheid. Volgens Subisco parkeert de ondernemer steeds op de hoek waardoor het verkeer wordt gehinderd. “Een arbeider van ons werd op zijn jaardag bijna aangereden op de hoek”, zegt een woordvoerder van Subisco. Hij geeft aan dat ze diverse keren met Shun Da Trading wilden praten over de verkeerssituatie, maar geen gehoor vonden. De Chinese ondernemer zegt dat het nu voor haar onmogelijk is geworden om containers te lossen.
“Mi kon wan bakana mi sjie ding e poti ston.
Ding gi mi wan dof papira dat ding abi vergunning”, zegt zij.
Volgens Subisco mogen er geen containers staan of parkeren op de berm. “Wij hebben volgens de wetgeving gewerkt”, aldus de woordvoerder van Subisco. Volgens hem is Sun Da trading zich niet bewust van de verkeersveiligheid. De eigenares van Shun Da Trading zegt dat zij al ruim achttien jaar in Suriname woont en vanaf de bouw van haar winkelpand, problemen heeft gekregen met Subisco. Volgens haar werd de bouw steeds stopgezet door de bouwpolitie, met als argument dat Subisco er last van ondervond en dat er niet conform de wettelijke regels werd gewerkt. Uiteindelijk werd de bouw toch voortgezet met toestemming van de autoriteiten.
De Chinese ondernemer geeft aan dat zij om Subisco vanaf 2009 geld blijft uitgeven, omdat die steeds verschillende instanties op haar afstuurt. Later bleek Subisco problemen te hebben met een EBS-meter die aan de zijkant van haar gebouw was ge-plaatst. Zij heeft de meter laten verplaatsen, maar werd ook daarover aangesproken, terwijl de EBS de goedkeuring heeft verleend. Steeds als ze contact maakt met de politie wordt aan haar gezegd dat Subisco een groot bedrijf is en dat de politie niets kan doen. Ze zegt dat de omliggende bedrijven allemaal last van Subisco ondervinden. De ondernemer geeft aan dat ze van het kastje naar de muur wordt gestuurd door de politie en het districtscommissariaat.

More
articles