Vraagtekens rond deskundigheid Van Dijk-Silos

(Foto: Regillio Derby)

De regering heeft afgelopen vrijdag in het parlement een wijzing van het kiesstelsel ingediend met betrekking tot de leeftijdsgrens van leden en plaatsvervangende van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Voor nu geldt de leeftijd van 65 jaar. De regering wenst de leeftijdsgrens op te trekken naar 70 jaar op basis van de gestegen levensverwachting in ons land.
Het vermoeden bestaat dat de regering OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos wil handhaven voor de komende verkiezingen. Van het jaar wordt zij 65 jaar en zou zij moeten aftreden. VHP-parlementariër Mahinder Jogi, heeft er geen moeite mee als de leeftijdgrens wordt bijgesteld wanneer het gaat om deskundigheid die ons land ten goede zal komen. Echter benadrukt hij wel dat het niet moet gaan om personen.
Jogi heeft zijn twijfels rond de deskundigheid van Van Dijk-Silos, gezien de ongeregeldheden die zich hebben voorgedaan bij de afgelopen verkiezingen, waarbij stembussen van de locaties zijn overgebracht naar het ministerie van OWT&C. Het hertellen van stemmen dient volgens de parlementariër door de voorzitter van het stembureau te geschieden, omdat hij/zij op dat moment de verantwoording draagt .
Jogi benadrukt dat de stembussen op locatie worden geteld, waarna de uitslag aldaar wordt bekendgemaakt, vervolgens verzegeld wordt en wordt afgevoerd naar het Hoofdstembureau. Hij merkt op dat het OKB tot op heden niet heeft aangegeven hoe de zaken die fout zijn gegaan bij de vorige verkiezingen zal voorkomen bij de eerst komende verkiezingen.
Jogi geeft aan dat indien de wijzing wordt goedgekeurd, het belangrijk is dat de nieuwe leden en plaatsvervangende leden van het OKB tegelijkertijd ‘on the job’ getraind kunnen worden om later over te nemen. Het benadrukt dat het van groot belang is dat het OKB transparant en eerlijk functioneert, zodat niemand kan twijfelen aan het verkiezingsresultaat.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles