‘Rehabilitatie plein was grote smoes’

De trekker van The Next Generation Movement, Xaviera Jessurun, stelt dat de rehabilitatie van het Onafhankelijk-heidsplein als grote smoes is gebruikt tegen de actievoerders. De regering heeft in 2017 veel geld geïnvesteerd voor het plaatsen van dranghekken om het plein, zodat het gras weer de kans kreeg om te groeien.
De regering had toen duidelijk aangegeven, dat het plaatsen van dranghekken niets te maken had met het weerhouden van acties gericht tegen het beleid van de huidige regering. Maar zelfs maanden daarna was er volgens Jessurun niet veel te merken van enig herstel van het plein. Ook vonden er nadien normaal activiteiten plaats, zo werd aan de organisatie Lustig een vergunning verleend vanuit het Kabinet van de President om het Holi/Phagwa feest te vieren op het plein.
Dit jaar kreeg Hardcore toestemming om een groots Phagwa feest te organiseren op het plein. Ook tijdens een evenement in de Congreshal, waren er voertuigen geparkeerd op het plein.
Van het onlangs gehouden Phagwa feest, heeft het plein veel te lijden gehad. Velen hebben hun misnoegen hierover geuit via sociale media. Op Facebook werd een foto geplaatst van het plein met de tekst: ‘Voor hoeveel miljoen was het plein weer ‘gerehabiliteerd’? Demonstreren mocht niet op het met zeer duur gehuurde hekwerken omringde plein. Allemaal dus weggegooid of weggesluisd geld, want feesten mag natuurlijk altijd.’
Jessurun heeft op zich geen moeite met activiteiten die op het plein worden gehouden. Ze vraagt zich wel af als er in de vergunning niet is aangegeven, dat zij die het plein gebruiken, ervoor moeten zorgen dat de plek weer achtergelaten wordt zoals die eruit zag. “Al moet er weer gras geplant worden, dan moet het gedaan worden.”

 

-door Kimberley Fräser-

More
articles