Regering kan niet optreden tegen illegale hektrawlers’

Nadat drie weken geleden de toestemmingsbrieven, uitgeven door de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Lekhram Soerdjan tot en met december 2018, per 1 maart vervallen zijn verklaard, zijn de hektrawlers nog steeds in Surinaamse wateren. Udo Karg, voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA), zegt desgevraagd, dat het erop lijkt dat niemand in staat is ervoor te zorgen dat de hektrawlers uit ons land vertrekken. Aan ROS National Fisheries N.V. is formeel te kennen gegeven dat de zes Chinese fabriekshektrawlers niet voldoen aan de Surinaamse wetgeving.
De voorzitter geeft aan dat het hem verbaast dat de Chinese hektrawlers zich nog in ons land bevinden. Volgens hem zouden de trawlers moeten vertrekken, want ze bevinden zich illegaal in onze wateren.
“Ik heb het gevoel alsof de regering of bevoegde instantie niet kan optreden tegen ze”, zegt Karg. Hij wijst er wel op dat hij ze niet uit het oog verliest. “Men moet niet denken dat dit in een doofpot terechtkomt en dat de hektrawlers toch nog in onze wateren te werk gaan”, zegt Karg.
De minister heeft in het parlement aangegeven, dat hij na zou gaan welke autoriteiten bevoegd zijn om te handelen tegen de Chinese hektrawlers. De bewindsman benadrukte dat de schepen momenteel illegaal zijn in de Surinaamse wateren, maar tot op heden is er geen actie ondernomen vanuit het ministerie.

More
articles