Juristen kiezen nieuw bestuur

Op maandag 18 maart j.l. vond in Buitensociëteit Het Park een Algemene Leden Vergadering (ALV) plaats van de Surinaamse Juristen Vereniging (SJV). Op deze ALV werden onder meer het verslag van het bestuur, het verslag van de penningmeester alsook het beleidsplan 2019 – 2021 van de vereniging aan de aanwezige leden gepresenteerd en goedgekeurd.

Het bestuur heeft in het afgelopen zittingsjaar naarstig gewerkt aan het werven van leden ten behoeve van de vereniging. Ondanks het gegeven dat de universiteit jaarlijks ongeveer honderd afgestudeerden aflevert, blijkt het aantal leden van de vereniging onevenredig laag te zijn. In het verslagjaar is ook gewerkt aan het opmaken van een beleidsplan zodat duidelijk de richting waarin de vereniging koerst, is vastgelegd. De SJV wil uitgroeien tot het juridisch klankbord van de gemeenschap; immers er doen zich met de regelmaat van de klok zaken voor die van eminent belang zijn voor de rechtsgemeenschap alsook voor de totale Surinaamse gemeenschap. Om dit doel te bereiken, zal de vereniging zich beter profileren binnen de samenleving door onder meer discussies, lezingen en workshops over maatschappelijk relevante juridische kwesties te organiseren. In dit kader wordt aangetekend dat de vereniging drukdoende is om in april van dit jaar te starten met een informatief tv-programma, waarin belangrijke juridische onderwerpen aan de orde zullen worden gesteld.

SVJ is eveneens bezig om de statuten van de organisatie, die dit jaar haar 57-jarig bestaan herdenkt, te evalueren. Dat het fundament van de vereniging, na langer dan een halve eeuw ongewijzigd te zijn gebleven, moet worden aangepast, is alleszins begrijpelijk; diverse ontwikkelingen op regionaal en mondiaal  gebied zijn direct van invloed op onze samenleving, terwijl ook nationaal vele (nieuwe) maatschappelijke vraagstukken zich nadrukkelijk aanbieden voor een oplossing. De juridische grondslag van de SJV behoeft dus verruiming. De vereniging heeft contacten aangehaald met lokale instellingen (VES, SJSSN, AdeKUS, e.a.), maar ook met buitenlandse instellingen zijn de nodige contacten gelegd.

Het nieuwe bestuur ziet er als volgt uit:  Humphrey  Schurman– voorzitter en de leden zijn: Eline  Graanoogst, Eric  Rudge, Glenn van der San, Eloa van der Hilst, Mohnie Babulall en Gloria de Mees. Op de eerste bestuursvergadering die binnen twee weken zal worden gehouden, zullen de functies binnen het bestuur worden verdeeld. Het nieuw bestuur gaat vol enthousiasme de komende uitdagingen aan.

More
articles