Aanhouding lasteraars vp moet herhaling voorkomen

Volgens de bestuurskundige August Boldewijn, moeten de mannen die vicepresident Ashwin Adhin afgelopen woensdag op het sportveld van Kamal Dewaker slecht hebben bejegend, aangehouden en geverbaliseerd worden. Dit moet een herhaling van het incident voorkomen. Adhin hield aan de vooravond van Phagwa een toespraak op het sportveld. Tijdens de toespraak riepen enkele mannen scheldwoorden en beledigingen naar de vicepresident. Op sociale media circuleert een filmpje van het voorval.
Boldewijn noemt het gedrag van de mannen ‘’ongepast en onbeleefd’’. Het is volgens hem ook een ernstige vingerwijzing naar de justitiële autoriteiten om in te grijpen en ervoor te zorgen dat een proces-verbaal wordt opgemaakt van het voorval. De vicepresident heeft incident betiteld als een aanzet van de tegenpartij nadat bekend werd dat hij lijsttrekker wordt in Wanica. Hij schreef op zijn Facebookpagina dat de tegenpartij haar mensen heeft gestuurd om hem lastig te vallen tijdens zijn speech. Volgens Boldewijn zal het onderzoek van de politie moeten uitwijzen wie de mensen zijn en als zij door een bepaalde politieke partij geïnstrueerd waren om Adhin uit te schelden.
Het is volgens hem niet vanzelfsprekend dat het om VHP’ers gaat. Het kunnen ook andere personen zijn met kwade bedoelingen.
Het optreden van de politie moet volgens Boldewijn voorkomen dat anderen het voorbeeld van deze burgers volgen. Als het aan hem ligt, moeten zij zelfs één of twee dagen in arrest gehouden worden. “Het past niet om de functie van de vicepresident op zo een manier te bejegenen. Het is beledigend en ondermijnend”, zegt Boldewijn. Voorts zegt hij dat om een religieuze feestdag ging en dat met dit gedrag de godheid en religie van deze groep mensen te grabbel is gegooid. De ontevredenheid van burgers over het beleid, is volgens Boldewijn geen excuus om de vicepresident te beledigen. “Mensen kunnen overal hun ontevredenheid uitoefenen, maar dat moet binnen de waarden en normen geschieden. Het volk heeft verschillende gelegenheden gehad en heeft nog steeds mogelijkheden om hun misnoegen te uiten, maar niet op de manier waarop het is gebeurd”, stelt Boldewijn.
Adhin heeft in een persbericht aangegeven dat hij het voorval betreurt. “Eenieder mag kritiek hebben op de regering, maar wij moeten te allen tijde normen en waarden hooghouden”, stelt de vicepresident in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut. Hij betreurt het dat scheldwoorden in het bijzijn van kinderen zijn gebruikt, terwijl tijdens Holi juist alle negativiteit op de brandstapel moet. Desondanks zal hij niet stoppen om altijd respectvol met mensen om te gaan.
Boldewijn verbindt het verlies van waarden en normen aan het spirituele door te stellen dat in Suriname de gewoonte is ontstaan om van het orgaan van de moeder, een vloekwoord te maken. Dit werkt volgens hem als een vloek op Suriname, omdat wij de basis waaruit wij zijn voortgekomen, als scheldwoord gebruiken. “Het is een spirituele aangelegenheid. We zouden één keer per jaar op het Onafhankelijkheidsplein boete moeten doen aan God hiervoor”, aldus Boldewijn.

 

door Priscilla Kia

More
articles