‘Sewcharan probeert verkiezingscampagne deken te verstoren

Enkele advocaten hebben twee rechtszaken aangespannen tegen Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA). Monorath is niet alleen ontstemd, hij vindt het ook vermoeiend, omdat aanstaande zaterdag 23 maart de verkiezingen worden gehouden. De eerste rechtszaak is aanhangig gemaakt door twee advocaten die de SOvA voor het gerecht hebben gedaagd voor stemrecht om een Raad van Bestuur te kunnen kiezen. Zij zijn langer dan drie maanden achter met de contributie. De tweede zaak is aangespannen door advocaat Gerold Sewcharan en de leden van zijn kantoor, omdat zij vinden dat Monorath niet voor de derde keer deken kan worden, omdat dit in strijd is met de Advocatenwet. De eis is dat Monorath en de SOvA verboden worden de kandidaatstelling te handhaven op zaterdag 23 maart en dat alle leden van de SOvA ongeacht hun contributieachterstand, deel mogen nemen aan de verkiezing. Hij zegt dat hij dit besluit niet eenzijdig kan nemen, uiteindelijk bepaalt de algemene ledenvergadering.
Wat het eerste betreft, legt Monorath uit, dat indien hij zich verkiesbaar mag stellen aanstaande zaterdag, het zijn tweede termijn wordt en niet het derde, zoals Sewcharan beweert. Een termijn telt drie jaar. In 2013 heeft hij voor een jaar gediend als waarnemend deken. Volgens Monorath kan dat niet als een termijn worden beschouwd. In dat jaar werd zijn voorganger, Stanley Marica, tijdens zijn tweede termijn 65 jaar, wat volgens de wet betekent dat de deken per direct moet aftreden. “De ALV heeft mij gekozen om het derde jaar waar te nemen. In 2014 werd de volgende verkiezing van de Raad van Bestuur gehouden en dat werd officieel mijn eerste termijn”, aldus Monorath.
Hij betreurt de handelingen van de advocaten. “Het is jammer dat zij de orde in de media beledigen, terwijl er de afgelopen jaren belangrijke zaken zijn bewerkstelligd.’’ Hij somde zaken op zoals vorderingen in het tuchtcollege, trainingen en jaarplannen die altijd volgens planning zijn uitgebracht.

 

door Kimberley Fräser

More
articles