Delegatie CBvS reist af naar Nederland

Een delegatie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) reist volgende week af naar Nederland voor een topoverleg met het Nederlands Openbaar Ministerie, de Nederlandse Douanedienst en De Neder-landse Bank (DNB). Dit deelde Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname, gisteren mee op een persconferentie. De delegatie gaat wederom de dialoog aan om ervoor te zorgen dat de euro 19.5 miljoen die vorig jaar april werd geconfisqueerd, vrijgegeven wordt.
Volgens Van Trikt zijn er in een jaar tijd, slechts op advocatenniveau gesprekken gevoerd en niet op het hoogste niveau. Eblein Frangie, algemeen directeur van de Finabank tevens voorzitter van de Suri-naamse Bankiersvereniging en Rafiek Sheorajpanday, waarnemend directeur Hakrinbank tevens bestuurslid van de Bankiersvereniging, maken eveneens deel uit van de delegatie. b Van Trikt zal met de DNB ook praten over onder andere overmakingen die worden gedaan op de rekening van de CBvS bij de DNB. Aan de Nederlandse autoriteiten zal uitgelegd worden dat Suriname nog steeds een cash economie is. Zo wordt in de goud-, hout- en visserijsector overwegend contant met US-dollars betaald. Toeristen uit Nederland en Frans-Guyana, betalen met euro’s. De governor merkte op dat onze cash cultuur maakt dat Suriname gevoelig is voor witwaspraktijken en daarom wordt aangemerkt als een risicoland. Hij zal aan de Nederlandse autoriteiten voorhouden dat de moederbank de wet- en regelgeving op financieel gebied zal aanscherpen.
Van Trikt benadrukte meerdere malen het belang van dialoog om het financieel verkeer wederom op gang te brengen. Doordat Suriname als risicoland wordt gezien, is het nu al bijkans een jaar niet mogelijk om US-dollars te importeren. Hierdoor is er een tekort ontstaan aan contante US-dollars.

door Johannes Damodar Patak

More
articles