Eigenaren trailers krijgen vrijstelling rij- en voertuigenbelasting

De eigenaren van trailers krijgen vrijstelling voor het betalen van rij- en voertuigenbelasting. Volgens Nizaam Ozir, voorzitter van de Unie van Truckhouders en Zwaarmaterieelhouders in Suriname (UTZS), het overkoepelend orgaan van truck-, taxi- en bushouders, heeft het ministerie van Financiën deze toezegging gedaan. Twee weken terug waren de leden van de UTZS zeer ontstemd vanwege de rij- en voertuigenbelasting en stonden ze op het punt alles lam te leggen.
Niet alleen waren er weinig mensen voor de actie, volgens Ozir moet er middels dialoog overeenstemming bereikt worden. Afgelopen vrijdag hebben de leden met hun opkomst bij de algemene ledenvergadering ook laten zien dat zij geen serieuze strijd willen voeren. Ozir is blij dat de leden vrijstelling krijgen.
Hij legt uit dat het niet in de wet is opgenomen dat eigenaren zowel voor de trailer als de trekker moeten betalen. De vrijstelling geldt dus voor alles wat door voertuigen wordt getrokken. Voor leden van de organisatie voor truckhouders bestaat de optie dat zij belastingvrij banden laten halen, waardoor zij bij het kopen, het belastinggeld terugverdienen.
De Wet Rij- en Voertuigenbelasting is volgens hem ook niet helemaal correct. Zo moeten bestuurders belasting betalen over één jaar, terwijl de auto bijvoorbeeld pas midden in het jaar is afgeschaft. “Men zou een deel van het geld terug moeten krijgen”, stelt Ozir.

door Priscilla Kia

More
articles