Winkeliersverenigingen willen duidelijkheid over wapens

De Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW), de Winkeliers Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS) en de Surinaamse Vereniging van Winkeliers (SVW), willen meer duidelijkheid over de bekendmaking van procureur-generaal Roy Badjnath Panday over het in bezit hebben of willen verhandelen van vuurwapens of voorwerpen. Het gaat in dezen om alarmpistolen, luchtdrukwapens waarvan het kaliber groter is dan 6mm, kruisbogen, stroomstootwapens, degens, sabels, klewangs, dolken, dolkmessen en wapenstokken. Voor het in bezit hebben of verhandelen van deze wapens/voorwerpen dient vooraf een machtiging te worden aangevraagd.
Volgens de winkeliersverenigingen is het verhandelen van houwers en kapmessen eveneens verboden.
WOVS-voorzitter Gretl Wolfram, zegt dat zij begrijpt dat de procureur-generaal de veiligheid in acht wil nemen, maar benadrukt dat er wel duidelijk een grens gesteld dient te worden. Het Openbaar Ministerie moet volgens haar meer tekst en uitleg geven. “Wil dat zeggen dat mensen geen houwers en kapmessen in hun bezit mogen hebben?” Zij merkt op dat niet alle winkeliers in het bezit zijn van een vuurwapenvergunning en daarom afhankelijk zijn van andere voorwerpen om zichzelf te beschermen. Ook is het volgens haar niet duidelijk als de winkeliers dan eerst een vergunning moeten aanvragen om houwers en kapmessen te verkopen of als zij dit helemaal niet mogen. Wolfram is van mening dat met deze bekendmaking, de winkeliers weerloos zijn tegen de toenemende criminaliteit. Zij zegt dat in China personen die een houwer of ander voorwerp willen kopen, verplicht zijn zich te identificeren en dat dit dan in een systeem wordt geregistreerd. Zij geeft aan geen moeite te hebben met ordening, maar vindt wel dat die op een verantwoorde manier moet geschieden in overleg met alle stakeholders. De WOVS zal een brief hierover naar de procureur-generaal sturen.
Raymond Hasnoe, voorzitter van VSW, is eveneens gebelgd over de bekendmaking van de procureur-generaal. Hij benadrukt dat een winkelier een bonafide handelaar is die tegenwoordig onder druk en stress werkt door de verruwde en toegenomen roofovervallen. Hasnoe merkt op dat criminelen zich gewoon op een illegale manier bewapenen. Hij geeft aan dat een winkelier in feite alles wat in zijn winkel is, kan gebruiken als een wapen bij een roofoverval. Hij stelt dat de criminaliteit eerst aangepakt dient te worden alvorens er maatregelen worden genomen. “In plaats van dat de criminaliteit wordt aangepakt, worden de winkeliers aangepakt”, aldus de VSW-voorzitter. Hij geeft aan dat dergelijke zaken in dialoog moeten worden aangepakt.
SVW-voorzitter Rudi Balak begrijpt de procureur-generaal, maar vindt dat er ook gedegen rekening gehouden dient te worden met de veiligheid van de winkeliers. “Een winkelier moet zich veilig voelen”, stelt hij. Echter merkt hij op dat er hiervan geen sprake is. Balak haalt aan dat de criminelen er niet alleen vandoor gaan met alle rijkdom, maar ook enorme letsels toebrengen. Hij keurt dit ten strengste af. Hij geeft aan dat het voor een winkelier noodzakelijk is om ‘iets’ te hebben in de winkel om zich te beschermen.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles