SVZ-personeel weer in actie

Het personeel van het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) heeft afgelopen vrijdag op een algemene ledenvergadering van de Bond Personeel Sint Vincentius Ziekenhuis (BPSVZ), be-sloten het werk vandaag wederom neer te leggen. Aanleiding hiervoor is het uitblijven van de twk-betaling over het jaar 2018. Het personeel dat op donderdag 7 maart nog in actie was, heeft besloten om in actie te blijven totdat de twk wordt uitbetaald. Na intensief overleg tussen de directie van het ziekenhuis en de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, was overeengekomen dat de eerste tranche van de twk deze week uitbetaald zou worden. Het bestuur zegt dat na een vergadering met SVZ-directeur Manodj Hindori, er toch twijfels waren als de gelden die door minister Elias zouden worden overgemaakt, uitbetaald zouden worden. De bond nam daarop zelf contact op met de minister, die aangaf dat de gelden waren overgemaakt. Het zou gaan om SRD 250.000 van het ‘s Lands Hospitaal en SRD 850.000 van het Staatsziekenfonds. Deze gelden waren in opdracht van de minister vrijgemaakt om de eerste tranche van de twk uit te betalen. Volgens de bond heeft Hindori slechts de overmaking van SRD 250.000 bevestigd.
Hindori was niet bereikbaar voor een reactie. De bond is van mening dat Hindori verkeerde prioriteiten stelt. Hij zou de gelden hebben gebruikt voor het uitbetalen van dure consultants van het ziekenhuis in plaats van het personeel. De bond benadrukt dat een ieder, van de schoonmaakster tot de dokter, een belangrijke rol vervult in het ziekenhuis. Volgens de bond gaat het om een team en niemand mag worden overgeslagen. Er is vanuit het bestuur van de bond een oproep aan de leden gedaan om de acties zo rustig mogelijk te houden.

Bondsvoorzitter legt functie neer
Roy Haverkamp, voorzitter van de BPSVZ, legt zijn functie neer. Hij geeft aan dat hij dat nog formeel kenbaar moet maken aan het bestuur en de leden. Haverkamp zegt dat hij zijn functie neerlegt, omdat het bondswerk te veel tijd vergt. “Waar ik een uur bezig zou kunnen zijn, raak ik nu vier uren kwijt aan de BPSVZ. Ik wil meer tijd in mijn gezin stoppen”, aldus de voorzitter. Hij ontkent elk gerucht dat hij zou zijn opgestapt, omdat de leden hem niet meer willen. Volgens Haverkamp hebben de leden dat nooit aan hem kenbaar gemaakt. Hij zegt dat hij als voorzitter altijd geprobeerd heeft om het beste te halen voor zijn leden en niet om geliefd te zijn. “Zolang het goed gaat, is alles oké, maar als het even niet gaat, dan ben je als voorzitter niet goed”, geeft Haverkamp aan. Volgens hem heeft hij in de afgelopen tijd als voorzitter een aantal zaken kunnen realiseren. “De koopkrachtversterking heb ik kunnen afdwingen en ook een loonsverhoging die in geen vier jaar was toegekend.” Haverkamp geeft aan het beu te zijn dat leden op hun eigen houtje acties ondernemen, terwijl de bond nog met de directie aan het onderhandelen is. “Dit geeft aan dat dat zij hun eigen weg op willen gaan.” Volgens hem worden de leden zowel binnen als buiten het bedrijf ertoe aangezet om bepaalde acties te ondernemen. Haverkamp kan zich niet voorstellen dat er wordt gegrepen naar het uiterste middel. Hij zegt achter zijn besluit te blijven staan om af te treden als voorzitter van de bond. “Als ik een besluit neem, dan is er geen weg terug”, zegt Haver-kamp.

More
articles