Miljard verlies voor Centrale Bank

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft in de jaren 2015 en 2016 in totaal ongeveer SRD 1 miljard verlies geleden als gevolg van wisselkoersverliezen. Deze wisselkoersverliezen zijn het gevolg van swaps (deviezen ruilcontracten) die in 2015 door de CBvS met verschillende (lokale) banken zijn afgesloten en de sterke devaluatie van de SRD die eind 2015 en in het eerste halfjaar van 2016 heeft plaatsgevonden. Deze voor de CBvS negatieve deals zijn gesloten onder het bewind van de huidige minister van Financiën en toenmalig Governor, Gillmore Hoefdraad.

Deze verliezen hebben geleid tot een negatief eigen vermogen van de CBvS. Hiermee wordt bedoeld dat haar schulden hoger zijn dan haar bezittingen. Om deze verliezen goed te maken zou het kapitaal van de CBvS aangesproken moeten worden. Dit is echter veels te laag om dit grote verlies goed te maken. In 2014 bedroeg het kapitaal (eigen vermogen) van de CBvS SRD 109 miljoen.

Het laatste gepubliceerde jaarverslag van de CBvS is van boekjaar 2014. De West verneemt van betrouwbare bronnen dat het publiceren van de jaarverslagen van 2015 en verder bewust is tegengehouden en uitgesteld, omdat anders de grote verliezen en vermoedelijk andere zeer bedenkelijke handelingen van Hoefdraad aan het licht zouden kunnen komen. Het is uiteraard verbazend dat de moederbank, tevens toezichthouder van de Surinaamse financiële sector, haar eigen jaarcijfers niet tijdig publiceert. Een moederbank behoort het goede voorbeeld te geven aan alle instellingen die onder haar toezicht vallen. Daarnaast is het tijdig publiceren van de jaarcijfers een teken van transparantie naar het publiek en alle overige belanghebbenden, inclusief internationale instanties zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en ratingbureaus.

More
articles