‘Beschikking Kirpalani rechtmatig verkregen’

Het bestuur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft gisteren, 15 maart, de leden door middel van een brief geïnformeerd over zijn standpunt in de kwestie van de firma Kirpalani’s N.V. De brief is ondertekend door VSB-voorzitter Bryan Renten. De krant wist de hand te leggen op de brief. Het bestuur van de VSB geeft aan dat volgens de beschikbare informatie, de firma op rechtmatige wijze de beschikking heeft gekregen.
Kirpalani’s N.V. heeft een vergunning gekregen voor het heffingsvrij importeren van goederen ten behoeve van de toerismesector, waardoor de firma in staat is bezoekende toeristen te bedienen. “Zij heeft voorts, volgens verkregen informatie, daartoe investeringen gepleegd, met name het opzetten van een zogenaamd digitaal entrepot, om zo-doende in aanmerking te komen voor deze vergunning”, stelt de VSB in het schrijven.
De VSB geeft aan dat zij een groot voorstander is van dergelijke initiatieven en prijst het ondernemerschap van de firma Kirpalani, die volgens hen een zeer gerespecteerde onderneming is in onze samenleving. Ook wijst de VSB erop dat Kirpala-ni’s N.V. op diverse wijzen een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de VSB, door onder meer het vertegenwoordigen van de verenging in verschillende commissies.
De VSB is van mening dat alle initiatieven die gericht zijn op het bevorderen van het handelstoerisme, snel ter hand moeten worden genomen met inachtneming van een level playing field voor alle ondernemingen.
De vereniging roept de regering daarom op alle richtlijnen en voorwaarden voor het verkrijgen van dergelijke voorzieningen, duidelijk kenbaar te maken, zodat ook andere bedrijven in aanmerking kunnen komen. De VSB geeft aan dat zij in dat kader financiënminister Gillmore Hoef-draad zowel in 2015 als in 2016 een brief heeft gestuurd.
Kort nadat bekend werd dat Vijay Kirpalani, directeur van de firma Kirpalani’s N.V., be-noemd was tot president-commissaris van de Centrale Bank, werd op sociale media een document geplaatst waaruit blijkt dat de firma sinds 2014 invoerrechtenvrij goederen mag importeren en ook een gedeeltelijke vrijstelling van statistiekrecht voor goederen bestemd voor toeristen, heeft. Het gaat in dezen om huishoudelijke artikelen, elektronica, consumptiegoederen en overige verbruiksgoederen. Kirpalani’s N.V. wordt oneigenlijke concurrentie verweten.

door Johannes Damodar Patak

More
articles