Problemen onderwijs deels opgelost

De voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), Reshma Mangre, heeft gisteren met onderdirecteur Ashok Rambali, hoofd afdeling Beroepsgericht Onderwijs, de problemen in het onderwijs besproken.
Het was volgens Mangre een zakelijk gesprek met een constructief karakter. Uit een reeks van problemen is er overeenstemming bereikt over twee kwesties, namelijk leraren die full- en parttime werken zullen de lesurenvergoeding waar zij recht op hadden in twee tranches uitbetaald krijgen in de maanden mei en augustus, ook het aantal overuren van leerkrachten op de mulo-scholen wordt uitbetaald.
Mangre ziet ook graag de kwestie van het IOL gauw opgelost. Sinds dit schooljaar hebben geen nieuwe inschrijvingen plaatsgevonden.
Deze kwestie is tijdens het gesprek ook aan de orde gesteld. De onderdirecteur heeft aangegeven, dat er nog geen aanvang gemaakt kon worden met het schooljaar, omdat het ministerie nog bezig is met de afronding van het curriculum. Volgens Mangre vraagt dit probleem om een snelle oplossing, omdat studenten hierdoor zijn studie niet voort kan zetten. Ze zegt dat studenten zich dagelijks aanmelden bij de bond en het betreft een grote groep. ”De communicatie met het onderwijs blijft uit en we kunnen nog steeds geen antwoord krijgen.”
De bondsvoorzitter heeft ook haar misnoegen geuit over de werktijden van de leraren. Het ministerie stelde voor dat vergaderingen van onderwijzers voortaan tussen 13.00 en 15.00 uur moeten plaatsvinden, maar de bond kan zich hierin niet terugvinden. De bond blijft er een voorstander van om de vergaderingen tijdens schooluren plaats te laten vinden. “Na één uur hebben leraren ook andere verplichtingen: ze hebben kinderen, studeren. Vanwege de economische situatie zijn velen ook geneigd een extra baan te zoeken”, aldus Mangre. Ze zegt dat bepaalde scholen inderdaad vergaderen na 13.00 uur, maar de vakbond keurt deze regel af en vindt dat het ministerie rekening moet houden met de leerkrachten. Overigens vindt Mangre dat er geen regels vanuit het ministerie kunnen worden opgelegd zonder terug te koppelen met betrokkenen. Ook zouden zulke regels schriftelijk vastgelegd dienen te worden.
Mangre had gehoopt dat alle knelpunten aan bod zouden komen, maar dat lukte niet. Ze is wel tevreden over hetgeen bereikt is. Op 29 maart vindt er een vervolggesprek plaats, Mangre hoopt dat de overige kwesties dan eveneens opgelost worden.

 

door Kimberley Fräser

More
articles