March 14, 2019


Wereld bereidt zich voor op grieppandemie


March 14, 2019

De wereld moet zich voorbereiden op een grieppandemie. “De vraag is niet of we nog een pandemie zullen krijgen, maar wanneer”, zegt dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur van de World Health Organization (WHO) in een persverklaring. Hij benadrukt dat wij waakzaam en voorbereid moeten zijn. De kosten van een grote influenza-uitbraak zullen volgens hem veel hoger liggen dan de prijs van preventie. Onder andere waarschuwde Ghebreyesus voor het risico dat een nieuw influenzavirus van dieren op mensen zou kunnen overgaan om een ​​dergelijke pandemie teweeg te brengen. Volgens de WHO zijn er elk jaar naar schatting 1 miljard griepgevallen, resulterend in 290.000 tot 650.000 sterfgevallen.
De kans is groot dat ook ons land te maken krijgt met een griepepidemie. Dew Sharman, VHP-parlementariër en huisarts, spreekt de hoop uit dat de regering deze keer tijdig de nodige voorbereidingen en maatregelen treft om voorbereid te zijn op een griepuitbraak.
Hij zegt erg ontevreden te zijn over de manier waarop de regering om is gegaan met de uitbraak van het H1N1-virus. Hij merkt op dat terwijl het virus in de regio was, ons land nog niet voorbereid was. Sharman zegt dat het niet zover hoefde te komen dat het virus negen mensen het leven kostte. De arts legt uit dat het niet zo is dat mensen die het H1N1-virus hebben doorstaan, immuun zijn voor een nieuw griepvirus. Het lichaam maakt afweerstoffen tegen virussen dat het kent, dat betekent dat het lichaam nog geen afweerstoffen heeft gemaakt tegen een nieuw griepvirus.
Volgens het gezondheidscentrum van de Amerikaanse overheid, het Centers for Disease Control and Prevention (CDC), was de laatste grieppandemie in 2009-2010 en werd veroorzaakt door het H1N1-virus. Naar schatting raakte minstens 1 op de 5 mensen over de hele wereld besmet, met een sterftecijfer van ongeveer 0,02 procent, wat neerkomt op 18.500 sterfgevallen in 214 landen, dat zijn niet meer doden dan bij een normale griep. Ter vergelijking: bij ebola ligt het sterftecijfer tusssen de 25-90 procent.
De WHO dringt op basis van haar wereldwijde influenzastrategie voor 2019-2030, erop aan dat elk land een plan heeft om de griep te bestrijden en bij te dragen aan de paraatheid in de wereld. De WHO zet zich ook in voor de ontwikkeling van verbeterde vaccins, antivirale middelen en het wereldwijd verspreiden van behandelingen. Wetenschappers werken hard aan het ontwikkelen van een universeel serum, dat veel efficiënter zal zijn dan de huidige vaccins.

door Johannes Damodar Patak