March 14, 2019


Kiezen voor fastfood blijft persoonlijke keus


March 14, 2019

Hoewel NPS-parlementariër Patricia Etnel een voorstander is van gezonde voeding, zegt zij dat de keus voor fastfood nog steeds een persoonlijke keus is, dit naar aanleiding van de toename van verschillende fastfood delivery apps die het gemakkelijk maken om online fastfood te bestellen. De apps zijn vooral populair onder studenten. “Gezonde voeding is belangrijk, maar het begint thuis”, zegt Etnel.
Ouders moeten volgens Etnel hun kinderen van jongs af leren een juiste keus te maken als het gaat om voeding. Zij moeten het belang van ontbijten kennen en brood meekrijgen naar school. Daarnaast zou een gezonde leefstijl ook gepropageerd moeten worden op de scholen. Hoewel vooral middelbare scholieren online fastfood bestellen, zegt Etnel dat de bewustwording al op de lagere school moet beginnen.
Het ministerie van Onderwijs moet volgens Etnel beginnen om het kantinebeleid anders aan te pakken. ’’Al op de lagere school worden vettige porties en gebakjes verkocht.’’ Indien er beleid komt dat de kantines alleen fruit en groente verkopen, dan groeien de kinderen volgens haar met de gewoonte op om op school gezonde voeding te eten. Dit beleid moet dan ook voortgezet worden op de middelbare scholen.
‘’Zo worden jongeren gestimuleerd er een gezonde leefstijl op na te houden’’, zegt Etnel.
Op de vraag als de fastfood restaurants meer belasting moeten heffen om de aankoop te demotiveren, zegt Etnel zegt dat ze genoeg belasting betalen. Ook scheppen zij werkgelegenheid. “Wij moeten voorzichtig zijn met het beleid op dit gebied. De fastfood restaurants mogen er zijn, maar het is de persoonlijke keus van mensen om niet elke dag te kopen”, stelt Etnel. Het ministerie van Volksgezondheid moet volgens haar meer informatie verstrekken over waarom gezonde voeding belangrijk is.
Etnel is van mening dat het ministerie van Volksgezondheid niet voldoende aandacht besteed aan gezond leven, terwijl gezonde voeding een onderdeel daarvan is. Ook zegt Etnel dat het belangrijk is dat voorzorgsmaatregelen getroffen worden, zodat mensen niet ziek hoeven te worden.

 

door Priscilla Kia