March 10, 2019


ONS BINNENLAND ALS VUILSTORTPLAATS?


March 10, 2019

Onlangs presenteerde sociale media een aantal foto’s van verschillende locaties in de omgeving van Maripasoela in Oost-Suriname, waar op grote schaal vuil wordt gedumpt. Deze foto’s bevestigen waarvoor Keerpunt al lang waarschuwt en dat is dat de schade aangericht aan onze natuur, steeds groter wordt. Suriname staat bekend om zijn tropisch regenwoud, want wij hebben volgens data, voor meer dan 90 procent onaangetast oerwoud. Maar wanneer je dit soort beelden ziet, dan weet je dat we niet goed omspringen met onze natuur en dat de instanties zich niet bekommeren om het belang en de bescherming. Het smijten met rommel vindt al jaren plaats in gebieden in het achterland. Deze plaatsen worden ook al geruime tijd vernietigd door de illegale goudwinning en nog wel met medeweten van de regering en natuurbeschermingsorganisaties. Daarnaast zijn we de luchtfoto’s van de grote kale vlakten die zijn ontstaan door de goudmijnbouw en houtkap in ons binnenland, niet vergeten. Er zijn al enige tijd bewijzen over illegale praktijken in de houtsector. Dit werd duidelijk nadat grote hoeveelheden rondhout langs de Afobakkaweg werden gesignaleerd. Die leverden het bewijs dat er al enige tijd sprake is van kaalkap. De totale vernietiging van onze natuur wordt oogluikend toegestaan door de regering Bouterse CS met het enige doel de eigen zakken te vullen. De binnenlandbewoners hebben regelmatig geklaagd, want zij worden blootgesteld aan door kwik vervuild water. Beseffen wij wel, wat de gevolgen zijn van deze aanslag op onze kostbare natuur? Hoe kunnen deze beelden van vuilsmijterij aantrekkelijk zijn voor de toerist? Toeristen betalen enorme bedragen om te genieten van een stukje ongerepte natuur en niet om vuilnis langs de rivieroevers te zien. Wat een schande! Hoe kan het dat de mens niet beseft dat zijn verwerpelijke houding alleen maar meer schade aanricht? Plastic afval heeft namelijk zoveel negatieve gevolgen voor de mens en de dieren in het gebied. Van overheidswege moet men veel meer aandacht besteden aan het bestrijden van deze vorm van milieuverontreiniging.