March 10, 2019


DILEMMA


March 10, 2019

De regering staat nu voor een dilemma. De Verenigde Staten, VS, heeft via haar vertegenwoordiging in Paramaribo, een beroep op de Surinaamse regering gedaan om geen zaken te doen met Nicolás Maduro, maar met de zelfverklaarde president Juan Guiado. Venezuela bevindt zich in een ernstige financiële en humanitaire crisis. Nu wordt heeft het land ook twee presidenten, Maduro die zich de legitieme president van het land noemt en Guiado die door tientallen landen wordt erkend als interim-president. De Surinaamse regering heeft meerdere malen haar standpunt rond de kwestie van Venezuela benadrukt. Zij erkent Maduro als president en wenst zich niet te mengen in de interne aangelegenheden van het land. Niet bepaald een humaan standpunt, want het volk van Venezuela heeft aan alles gebrek: voedsel, medicijnen, medische hulp. Nu de VS officieel een verzoek heeft gedaan aan de regering om Guiado te ondersteunen, is men benieuwd wat de regering zal doen. Suriname en Venezuela hebben de Petrocaribe deal gesloten en daaronder valt ook het exporteren van rijst. Gezien de situatie in Venezuela, willen de VS dat de regering zaken met Guiado doet. Het zou goed zijn als Suriname hier gehoor aan zou geven, omdat de internationale gemeenschap de tegoeden van Maduro en consorten heeft bevroren. Al het geld van Venezuela wordt overgedragen aan Guiado. Doet Suriname zaken met Guiado, dan is het verzekerd van betaling, want Maduro heeft misschien wel een regering, maar nog nauwelijks kapitaal. Het is betreurenswaardig dat onze regering pal achter Maduro staat. Maar de regering stuurde ook duidelijk een signaal naar de internationale gemeenschap toen vicepresident Ashwin Adhin de inauguratie van de tweede ambtstermijn van Maduro bijwoonde. Zijn tweede ambtstermijn wordt in Zuid-Amerika alleen erkend door Suriname en Bolivia. De Organisatie van Amerikaanse Staten en de meeste Europese landen, erkennen Maduro niet als president. Het is dan ook slechts een kwestie van tijd of hij zal het veld moeten ruimen. Niet Venezuela, maar de VS bezitten het kapitaal om ons te helpen wanneer wij in nood verkeren. De VS zou ons zeker een helpende hand kunnen bieden om uit onze economische crisis te komen.