March 9, 2019


Kirpalani moet Surinaams belang niet ondergeschikt maken


March 9, 2019

Angelic del Castilho, voorzitter van DA’91, zegt desgevraagd dat het niet de eerste keer is dat personen die geen prominenten zijn van de NDP, op hoge posities worden geplaatst. “Ik ken dit spel al. Dit was ook het geval toen Ashwin Adhin benoemd werd tot minister van Onderwijs en daarna tot vicepresident van Suriname”, zegt Del Castilho naar aanleiding van de benoeming van ondernemer Vijay Kirpalani als voorzitter van de Raad van Toezicht bij de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Kirpalani heeft volgens haar een belangrijke financiële rol vervuld binnen de NDP. Del Castilho zegt te hopen dat Kirpalani het belang van Suriname niet ondergeschikt maakt aan het regeringsbelang. Mocht dit wel het geval worden, dan denkt zij niet dat hij lang zal aanzitten. “Wij moeten daarom alert blijven dat er geen monetaire financiële plaatsvindt ”, meent ze. De president benadrukte hoe belangrijk de financiële sector is voor de ontwikkeling van de economie en het samen optrekken om de toekomst van ons land veilig te stellen. Verder gaf hij aan dat Kirpalani deze post verdient vanwege zijn ruime ervaring, zo is Kirpalani tien jaar commissaris geweest onder governor André Telting. Del Castilho vraagt zich nog steeds af waarom Gersie vervangen moest worden als hetzelfde beleid wordt aangehouden bij de CBvS. Tot nog toe heeft de regering hierover geen duidelijk argument gegeven. Ze zegt daarom toch haar twijfels te hebben, omdat de regering, in dezen Moestadja en Hoefdraad, niet de waarheid hebben gesproken in De Nationale Assemblee over het ontslag van Gersie. Dat er volgens de regering niet getracht zal worden om monetair te financieren, gelooft zij ook niet.

 

door Kimberley Fräser